Втори филм на FIVE STAR MEDIA с международна награда

Малко Търново разкрива мистиката си пред света

Източник: izboribg.eu

Първият пълнометражен документален филм за Малко Търново „Царството на светлината” спечели Специалната награда на журито в международния фестивал „На Източния бряг на Европа”.
Планината Странджа – най-мистериозното място на Балканите. Авторите на филма решително ни превеждат през Долината на сенките. А там срещаме тракийски слънцемолители, обречена египетска принцеса, дръзки пирати, безразсъдни бунтовници, романтични анархисти. Това е неразказваната история на Малко Търново и странджанското Черноморие чак до столицата на Византия – Константинопол. „Царството на светлината” ни дава отговор и на въпроса, който винаги сме си задавали, но обикновено забравяме да попитаме: Какво точно е Малко Търново? Необикновената история на една местност, изпълнена с магия.

Malko Tarnovo prizПремиерата на филма ще бъде в неделя 19.04. по БНТ 2 в 10,15 ч. сутринта в най-популярната рубрика на канала „Световните градове на България” . Точно два часа по-късно филмът ще има и световна премиера. Той ще бъде качен на популярния сайт за документално кино – http://documentarybg.com

Филмът е създаден в партньорство с Историческия музей на Малко Търново, както и на норвежкия „Кон Тики”, създаден, за да пази и популяризира делото на световноизвестния мореплавател и изследовател Тур Хейердал.

В международния екип също блестят ярки имена. Главен оператор е Момчил Александров. Той от двайсет години работи с някои от най-големите звезди в испанското игрално кино, снимал е и някои от провокативните клипове на български звезди като Лили Иванова и Красимир Аврамов. Сред актьорския състав е Росен Пенчев – известен от продукции като „Той и тя”, „Недадените”, „Знакът на българина” и турския фентъзи сериал „Ездачи”. Автор на анимацията е Ралица Мануилова – илюстратор на някои от най-любимите детски книги, излизали през последните 10 години. Магическата история на Странджа разказва британският актьор Тери Рандъл – звезда от поредицата на Би Би Си „On the Waterfront” и водещ на най-популярния филм за столицата ни „София – историята на Европа”. Сценарист и режисьор е Степан Поляков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *