Голямата награда е за FIVE STAR MEDIA GROUP

Чуждестранни продукции обраха наградите във фестивала на туристическия филм

Източник: Дарик, Велико Търново

 

В рамките на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново бяха връчени наградите на 11-то издание на Международния фестивал на туристическия филм “На Източния бряг на Европа“. Конкуренцията е била изключително голяма във всички категории, посочиха от журито с председател проф. Марин Дамянов – преподавател по кинодраматургия в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Българските филми, участвали във фестивала, са продуцирани предимно от българските общини. Те са се състезавали равностойно с националните рекламни филми на водещи европейски дестинации.

golyamata nagradaВ категорията „История и култура” наградата спечели Посолството на Индонезия за филма „Прекрасната Индонезия – история и култура“. Посланикът на екзотичната държава Бунян Саптомо получи отличието и заяви, че то е признание за усилията на посолството да представи красотите и наследството на страната си. Наградата в категория „Рекламен клип“ бе присъдена на бразилската компания „Боса нова“ за „Танц“.

В категорията „Документален филм“ наградата спечелиха FIVE STAR MEDIA GROUP и община Брацигово за „Майсторите, които върнаха времето напред“. Община Несебър пък беше отличена в категорията “Телевизионно предаване“ заради поредицата „Истории за градския турист“.

Бразилия спечели приз за документален филм в категорията „Природа и екология”. Лентата, носеща името „Екотуризъм“, завоюва отличието с иновативния си подход, показващ уникалните красоти на страната през погледа на чуждестранен турист. В същата категория беше награден и рекламен борд на Тайланд с „Открийте Тайландската 2015“, а за рекламен клип беше отличена Гърция с „Крит – плажът в теб“. Той показва личните преживявания и спомени на турист, за който почивката на Крит е останала незабравимо преживяване.

В категория „Природа и екотуризъм“ наградата за документален филм отиде в Чехия за „Бягство в Папуа Нова Гвинея“. Рекламният филм „Прекрасната Индонезия – гмуркане“ пък беше отличен в „Спорт и приключения“. Журито присъди и награда за корпоративни промоционални филми – на Германия за продукцията „Батгьотинг – филмът“.

Специалната награда за операторско майсторство бе връчена на Рекламна агенция „Богачевич“ от Полша. Фестивалът присъди и две поощрителни награди – на Община Малко Търново за документалния филм „Малко Търново – царството на светлината“ също на FIVE STAR MEDIA GROUP и на Община Русе за рекламния филм „Русе – град на свободния дух“.