ПОРЕДНА НОМИНАЦИЯ ЗА FIVE STAR MEDIA GROUP

ФИЛМ НА ПОЛЯКОВ И АЛЕКСАНДРОВ СТАВА КЛАСИКА ЗА ПЕРНИК

Източник: perniktoday.net

Новият филмов хит „Перник – една внезапна спирка“, който вече се превръща в кинокласика за града, е номиниран и за награда в конкурсната програма на ХІ Международен фестивал за туристическо кино „На Източния бряг на Европа“ във Велико Търново. Арт-надпреварата ще се проведе от 2 до 4 април 2015 г. в старопрестолния град.

Филмът е включен в най-престижната подкатегория „Документален филм” в Категория „История и Култура – събитиен, археологически, исторически, културен, музеен и познавателен туризъм”. В конкурсната програма се съревновават произведения от над 20 държави от цял свят. Още с излъчването си по БНТ и в интернет пространството филмът придоби изключителна популярност. Той бе гледан на петте континента, променяйки изцяло представите на чужденци и българи за този уникален град.

Режисьор и сценарист на филма е Степан Поляков, главен оператор – Момчил Александров, който  дълги години снима в испанското игрално кино, композитор е Симеон Германов, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева, записан с неповторимия глас на Марк Босани.

С този филм Община Перник заявява себе си и като  глобална туристическа дестинация, твърдят авторите на филма.

Перник е изумителен град, който незаслужено отнася много негативи, каза специално за Pernik Today Степан Поляков – режисьор, сценарист и продуцент на лентата. Той сравни града ни с Дивия Запад, който е възпят от Холивуд, но пък ние, самите изкривяваме. Поляков е удивен от изумителната социална система, която предлага Перник в началото на 20 век.

 „Перник – една внезапна спирка” ще промени изцяло представите ви за град Перник, твърдят авторите на филма. Лентата разказва за това, как един български град попада в центъра на Треската за черно злато и докъде го отвежда тя. Сюжетът ще ви върне в началото на 20-и век, когато започва трансформацията на Перник от обикновено българско село в европейски град с невиждана дотогава социална система. Въглищата правят от него най-бързо развиващия се град в тогавашна България. Миньорите получават най-високите заплати в страната, дори по време на Голямата депресия.Нито един режим, нито един световен обрат не е способен да намали печалбите от мините. И да, всичко това се случва в Перник, не в столицата София. Филмът е правен с мащабни похвати и половината от кадрите са заснети под земята, където поколения пернишки миньори са изкарали по-голямата част от живота си.

В „Перник – една внезапна спирка“ ще видите уникални архивни снимки от историята на града, осигурени от Регионалния исторически музей в Перник.

Разгледайте ги на спокойствие тук:

http://documentarybg.com/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA

За авторите може да прочетете повече тук:

http://documentarybg.com/%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BF

Филма може да гледате тук:

http://documentarybg.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B8/%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA-e%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%B0

а номинациите от фестивала – да видите тук:

http://www.tourfilm-bg.com/