Продукция

Ние създаваме качествена продукция, независимо от бюджета. На нас се довериха за официалните си презентационни филми някои най-големите и знакови български общини.

 

ФИЛМИ И НАГРАДИ

 

От 2013 година Българската Национална телевизия излъчва без прекъсване поредицата „Световните градове на България” на продуцентска къща Five Star Media.

 

Sofia – the History of Europe е най-известният филм за българската столица в цялата й история. Гледан е от над 500 хиляди души по цял свят само за няколко месеца и от над 2 милиона души по Би Ти Ви на 17 септември 2011 г. Излъчван е десетки пъти и по трите канала на БНТ. Филмът е носител на различни престижни награди на международни конкурси. Прожектиран е във всички културни центрове на България по света. През 2011-а беше част от кампанията на МВнР за популяризиране на културата на България.

 

Варна – Prima Europaea, с който Морската столица се оказа популярна и в САЩ чрез една от най-големите кабелни мрежи в страната – Cablecast. Дузина актьори от три континента се срещат на снимачната площадка, за да заснемат най-мащабния презентационен филм за Морската столица на България. “Варна – Prima Europаea” е филм, който разказва за най-старото обработвано злато в света, за първата цивилизация и за мистичната култура „Варна“. Майкъл и Анджела пристигат по море във Варна, за да научат повече за историята и културата на града. Оттам започва едно от най-невероятните им приключения. От световните загадки Побити камъни и скалния Аладжа манастир до великолепието на българския Версай – дворецът Евксиноград. Но техните водачи ще ги заведат и до изумителни места, които остават встрани от туристическите маршрути.

 

 

 

Брацигово – Майсторите, които върнаха времето напред спечели наградата за документален филм на 11-то издание на Международния фестивал на туристическия филм “На Източния бряг на Европа“ във Велико Търново.

Началото на четиринайсети век. Ордите на Османската империя сриват впечатляващата дворцова архитектура на току що завзетото Българско царство. Ще минат повече от четири века преди по тези земи отново да започне мащабно строителство. Но то ще преобърне историята на целия Балкански полуостров. От вкопани в земята църкви до блестящия, уникален за света, шедьовър – Пазарджишката Света Богородица.Това е делото на брациговските майстори-зидари. Мъжете, които са строили във Флоренция и Верона, се разхождат с ордени, връчени им лично от султана, защитават се с оръжие в ръка от мюсюлманските банди, омайват с плановете си за строежите на най-впечатляващите архитектурни проекти в империята. А след тяхното дело, ще започне и най-кървавото въстание в Европа през 19-и век – Априлското в България. Една впечатляваща история за изкуство и революция, разказана от британския актьор и музикант Марк Босани.

 

Малко Търново Царството на светлината спечели специалната награда на журито на международния фестивал „На Източния бряг на Европа” през април 2015. Лентата се конкурираше с продукции с милионни бюджети, произведени по поръчка на националните туристически бордове на Бразилия, Индонезия, Тайланд, Франция. Решението си да награди „Царството на светлината” журито обоснова така: „Убедителен разказ за историята на Малко Търново, която се оказва неочаквано богата. Всичко това на фона на мистиката на Странджа”.

 

 

 

Перник – една внезапна спирка

Филмът е гледан в над 50 страни по целия свят и с уникалните си кадри под земята спечели българските зрители. Филмът беше номиниран на международния фестивал „На Източния бряг“ през 2015-а.

 

От януари 2015-а Five Star Media и Продуцентска къща In Frame, обединени като FIVE STAR MEDIA GROUP, работят по международния филмов проект People of the Future`s Past, Buildings from the Past`s Future – за някои от най-забележителните градове на света. Първият филм от поредицата е за Истанбул.

 

През 2016-а FIVE STAR MEDIA GROUP ще завърши документалния филм с работно заглавие Въпроси от небето – съвместен проект между Групата, Българска академия на науките, НАО „Рожен“, Европейския съвет за ядрени изследвания /Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire/.

 

Компанията работи и върху пълнометражния /90 мин./ документален филм Deus Nobiscum /Съ нами Богъ/, вдъхновен от албума „България в блясък – владетели дворци, дейци на Третото Българско царство”. Първата част от снимките завърши в двореца Врана. Засега това е проектът с най-висок бюджет – 232 000 евро. Повече за филма на сайта:

bulgariavblyasakfilm.com

 

Филми на FIVE STAR MEDIA може да гледате на:

documentarybg.com