Сензационна историческа битка по БНТ през ноември

Сраженията за Арабаконак от ноември в национален ефир

От Лидия ЮДИНА

Завършиха снимките за новия филм от съвместната поредица на Five Star Media Group и Българска Национална Телевизия „Битките за Европа”. „Битката на Героя и Предателя” е филм за една от най-големите авантюри в световната военна история – щурмът на прохода Арабаконак край Ботевград през последната Руско-Турска война през 1877-1878-а. Той е сравним единствено със зимните подвизи на Анибал и Наполеон. Филмът ще има премиера по БНТ и в Ботевград за 140-годишнината от освобождението на града в края на ноември тази година.

„Битките за Европа” е съвместна продукция на Българската Национална телевизия и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“. Много от  историческите сражения, за които разказват филмите, се изучават и до ден днешен от военни специалисти и историци, но остават неизвестни за широката публика. Някои от битките в източната част на Стария континент са многократно са прекроявали Европа и са променяли съдбите на цели народи: Последният Голям кръстоносен поход и сражението край Никопол, битките край Варна на войските, предвождани от Владислав Ягело, влязъл в историята като Владислав Варненчик, обсадата на Плевен през десетата Руско-турска война, битката за Сливница на прага на Първата Световна война и много други.

Поредицата „Битките за Европа” показва големите стратези и великите военачалници,  еволюцията на оръжията, живота на владетели и на обикновените войници както и страданията на хиляди мирни граждани.

В новата филмова поредица, която представя БНТ2, зрителите ще видят уникални архивни кадри и документи, поредици от бойни действия, пресъздадени със съвременните изразни средства на кинодокументалистиката. В основата на сюжетите са многогодишни изследвания на историци и военни специалисти и майсторски пресъздадена атмосфера на отминали времена – дело на талантливи писатели. Филмите са заснети на територията на повече от 10 държави. Първата премиера бе през септември – Никопол: Битката за Последната столица. Филмът ще бъде излъчван по БНТ през следващата една година. До края на 2017-а година ще бъдат излъчени първите 6 заглавия от поредицата „Битките за Европа“. Продуцент и режисьор на лентите е Степан Поляков, главен оператор е Момчил Александров, а режисьор по монтажа е Цветелина Василева. Оригиналната музика е създадена от композитора Валери Пастармаджиев. Сред писателите е Александър Перпелиев – сценарист на най-известния филм за София в историята й – „София – историята на Европа”. В озвучаването се включват и актьорите Тери Рандъл и Джонас Толкингтън.

БНТ2, БНТ Свят и БНТ1 вече показаха поредицата документални филми „Световните градове на България“, на „Файв Стар Медиа Груп“. Зрителите на обществената телевизия  имаха възможност да видят над 20 заглавия, разказващи за историята на известни български градове („София – историята на Европа”, „Перник – една внезапна спирка”, „Майсторите, които върнаха времето напред”, „Царството на светлината”), както и особено полемизираните – „100 години – Светът е Берое“ и „Имало едно време… Три Царства“. В края на октомври  ще бъде излъчена най-новата продукция между Продуцентската компания и Националнтаа телевизия. – „Ловеч – тайната столица”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *