„Битките за Европа“ и „Световните градове“ на ФСМ Груп затварят празничния ефир за 3-и март в БНТ 2

от Лидия ЮДИНА

Два филма от две рубрики на Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп са предвидени за празничната програма на БНТ в края на тази седмица. Тя е по случай националния празник на България, 3-и март, и 140-ата годишнина от Освобождението от османско владичество. „Добрич – Градът на помирението“ /2012/ и „Плевен: Краят на Войната. Началото на Европа“ /2017/ са част от „Световните градове на България“ и „Битките за Европа“. Те ще затворят празничния уикенд по БНТ 2 съответно: „Градът на помирението“ в петък, 2-и март, от 18,55 ч., в неделя срещу понеделник, 5-и март, от 02,25 ч. и на 8-и март, четвъртък, от 10,25 ч. „Краят на Войната“ в неделя, 4-и март, отново в праймтайма – 18,55 ч. и на 7-и март от 22.15 ч.

Филмите от двете рубрики се радват на огромен интерес в националния ефир. След няколко дни „Световните градове“ ще отбележи 5-ата си годишнина в ефира на БНТ с над 20 филма. „Битките за Европа“ стартира през есента на 2017-а. Поредицата „Битките за Европа” разказва за големите стратегии, за великите военачалници, за модернизацията на оръжията, за живота на крале и кралици, на обикновените войници, на цивилното население. В поредицата бойните действия и животът под обсада се представят с много анимация, видео и фотоархиви, а величието на градовете – с монументална и прецизна режисьорска и операторска работа. Зад сценарната работа стоят изследванията на талантливи писатели, а достоверността на историческите факти е гарантирана от екип от най-авторитетни историци и военни специалисти.

Освен това на 5-и март, в последния от серията почини дни, ще бъде показан отново носителят на Първа награда от Международния фестивал за туристическо кино „На Източния бряг на Европа“ /2017 г./ в раздела документален и научно-популярен филм „Имало едно време… Три царства“ на „Файв Стар Медиа Груп“/реж. Степан Поляков/. Един филм за историята на България, сниман в над 35 европейски града.

Премиерата на най-новия филм „Сливница: Капитаните печелят срещу генералите“ ще е на 22-и март от 17,15 ч. в театралния салон на град Сливница.

dav

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *