„Битките за Европа“ с две премиери по БНТ през януари

от: Лидия ЮДИНА

Два филма от рубриката „Битките за Европа“ ще излъчи Българската Национална телевизия през януари. „Плевен: Краят на Войната. Началото на Европа“ и „Арабаконак – Битката на Героя и Предателя“. Премиерите ще са по БНТ 2, съответно на 13.01. от 17.05 и на 27.01. от 17.20 ч.

Плевен е най-южната точка в света, която император Александър Втори е посещавал. Той лично следи развоя на Обсадата.

В документалния филм за Плевенската Епопея зрителите ще имат възможност да видят портрети на легендарните военачалници, свързали имената си с битката край Плевен, игрални възстановки на историческите събития и хроника на бойните действия, представена със съвременните средства на компютърната анимация. Продукцията е заснета в няколко европейски града, пряко свързани със събитията от нашата история – в дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, в султанските сараи в Истанбул и в замъка Шьонбрун във Виена.

Преди месец тържествено бе отбелязана 140-та годишнина от освобождението на града. Историците продължават да изследват събитията край гр.Плевен от периода на последната руско-турска война /1877 – 1878 г./, които променят хода не просто на войната, но са и съдбоносни за бъдещето на Европа. Не случайно събитията, свързани с обсадата на града са наречени от изследователите „плевенска епопея“, а сраженията влизат в историята като едни от най-значимите в европейската история от 19-и век.

В „Битката на предателя и героя“ е проследен ходът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877 г. Той е сравним единствено със зимните подвизи на Анибал и Наполеон. В суровите зимни условия на Стара планина един срещу друг начело на армиите си застават героят – генерал Йосиф Гурко и предателят – потурченият германец Мехмед Али паша. Сложната шахматна партия между двамата завършва с епична победа на руските войски и българските опълченци. Това довежда до погрома на османската Орханийска армия.

Двата филма вече имаха премиери пред местна публика в Плевен и Ботевград.

Поредицата „Битките за Европа“ е посветена на най-знаковите сражения провеждали се през вековете на територията на Източна Европа. Поредицата показва големите стратези и великите военачалници,  еволюцията на оръжията, живота на владетели и на обикновените войници, както и страданията на хиляди мирни граждани. В новата филмова поредица зрителите ще видят уникални архивни кадри и документи, поредици от бойни действия, пресъздадени със съвременните изразни средства на кинодокументалистиката. В основата на сюжетите са многогодишни изследвания на историци и военни специалисти и майсторски пресъздадена атмосфера на отминали времена – дело на талантливи писатели. Филмите са заснети на територията на повече от 10 държави.

Режисьор на двата филма е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, композитор Валери Пастармаджиев, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева, режисьор по монтажа Цветелина Василева. Следващият филм от поредицата е „Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите“ за прочутата в цяла Европа Сливнишка битка от 1885-а, когато Александър Първи Батенберг лично води българските воини срещу сръбската войска, подкрепяна от мощната тогава  – Австро-Унгарска империя.

Първият филм от поредицата „Никопол: Последната столица. Битката за Града на победите“ бе излъчен през септември 2017-а. Той разказва за Последния голям кръстоносен поход и разгрома на рицарите от Османската империя. Както и за бляскавата победа на Русия срещу османците половин век по-късно.

 

Снимките са предоставени от Регионалния Военно-исторически музей Плевен 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *