БНТ отбелязва 80 години от освобождението на Добрич с „Градът на помирението“

Драматичен кадър след края на бойните действия между румънци и българи през 1916-1917 г.

Лора и Черити в кадър от филма на северния български бряг.

Продуцентите Джонас Толкингтън и Степан Поляков в работен момент.

от:  Агнешка КОПАЧ

фото: Архив ФСМГ

За Деня на Добрич, 25-и септември, днес от 17,15 ч. БНТ 2 ще излъчи филма „Добрич – Градът на помирението“.

Черити е американка, която работи в западна фирма в румънския пристанищен град Мангалия. Днес тя отива на ваканция. Ще почива в един от най-любимите и на българи, и на румънци курорт – Албена. Той е на по-малко от 80 км. от Мангалия на Черноморието. Уговорила си е среща там с Лора – приятелка, която не е виждала от години…

„Цивилизацията в Добрич или областта Добруджа се заражда преди около седем хиляди години. Точно тогава климатът на Земята се затопля с около 5 градуса и настъпват значителни природни промени. През Босфора нахлуват огромни маси океанска вода от топящите се ледници. Тогава сладководното и под морското равнище езеро се превръща в Черно море. Но то за кратко време залива над 100 000 кв. м. от площта, която населяват жителите по тези места. Те вече са напълно организирано общество и драматичното събитие остава в паметта на оцелелите и потомството им. Вероятно точно оттам и точно тогава започва митът за Библейския потоп. По същото време народите в Месопотамия вече строят жилищата си от глина, а египтяните се научават да развъждат добитък вместо да ловуват за храна. Пирамидите все още не са построени. В Добруджа е малко по-различно. Наред със земеделите, жителите там вече обработват злато. Най-старото обработвано злато в света. Оттук започва и историята на град Добрич.”

Филмът е създаден от Продуцентска компания „Файв Стар Медиа Груп”. Продуценти са Степан Поляков и Джонас Толкингтън, сценарист и режисьор е Степан Поляков, главен оператор – Георги Василев. В ролите на двете американски пътешественички са Лора Мортинсън и Черити Райт  /Лин Голдън/. Композитор е британецът Майк Блек, чиято брилянтна музикална интерпретация на българската азбука ще чуете във филма. „Добрич -градът на помирението“ е част от най-популярната поредица на БНТ за документални филми „Световните градове на България“, продуцирана от „Файв Стар Медиа Груп“.

Днес Добрич чества 80 години от освобождението си от румънска власт.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *