Deus Nobiscum по бойните полета на Сливница и Драгоман

от Юлия ТАЛИПОВА

Екипът на документалния филмов проект Deus Nobiscum/Съ Нами Богъ снима по бойните полета на Сливница и Драгоман, както и в Дворец Врана. Предстоят последни снимки в унгарската столица Будапеща, с които официално се закрива снимачният процес. Проектът влиза в постпродукция през април.


Съ Нами Богъ е най-чаканият и мащабен документален филмов проект за 2017-а година. Навсякъде в Западна Европа, Русия и Украйна темата за Третото Българско царство предизвиква изключителен интерес. На 2 април 2017 година по покана на столична община, община Сливница и продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп ще пристигнат гости от Дармщат, които оказаха голяма подкрепа по време на снимачния процес в замъка Хайлигенберг. Те са поканени по случай годишнината от рождението на първия владетел на Третото българско царство – Александър I Батенберг. Дармщат е седалище на управляващите ландграфове в периода (1567-1806), а след това (до 1918), на великите херцози на Хесен-Дармщат. Там са живeли родителите на Александър Батенберг- Александър фон Хесен Дармщат и Юлия фон Хауке. А телата им са погребани едно до друго в замъка Хайлигенберг.


Филмът за Третото българско царство обхваща периода 1878-1947 г. Зрителят ще може да види владетели и дворци от това време. Режисьор на филма е Степан Поляков, а главен оператор е Момчил Александров. Документалният проект е вдъхновен от фотоалбума „България в блясък“ на Тошо Пейков, който е и сценарист на филма.
Сред най-новите партньори на проекта са Кобург Резиденс Виена, Версайският дворец, Филмовата комисия на Верона, дворецът Шьонбрун във Виена, църквата „Св. Августин“ в Кобург, музеят „Свети Антон“ в Словакия, замъкът Хайлигенберг в Дармщат, както и българският културен институт в Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *