Deus Nobiscum/Съ Нами Богъ влиза в постпродукция през март

от Лидия ЮДИНА

фото: Тошо ПЕЙКОВ

Документалният филмов проект Deus Nobiscum/Съ Нами Богъ навлезе в последния си снимачен период. Приключиха снимките в Регионалния исторически музей на София и в Националната Художествена галерия /Царският дворец/.
Филмът разказва за блясъка и трагизма на Третото Българско царство. Сюжетът вече бе наречен от някои сериозни медии „Скъсаната страничка на европейската история.” Филмът бе заснет в България и 13 други държави в Европейския съюз, Русия и Украйна.Съ Нами Богъ е най-чаканият и мащабен документален филмов проект за 2017-а  година.
Навсякъде в Западна Европа, Русия и Украйна темата за Третото Българско царство предизвиква изключителен интерес. Причината не е само близките роднински връзки на всички монарси в Европа, включително и българските, но и това, че тази част от историята на Европа никога не е разказвана, както в проекта Deus Nobiscum.
Филмът за Третото българско царство обхваща периода 1878-1947г. Проектът ще покаже владетели и дворци от това време. Режисьор на филма е Степан Поляков, а главен оператор е Момчил Александров. Документалният проект е вдъхновен от фотоалбума „България в блясък“ на Тошо Пейков, който е и сценарист на филма.
Сред най-новите партньори на проекта са Кобург Резиденс Виена, Версайски дворец, Филмова комисия на Верона, дворец Шьонбрун Виена, църквата „Св. Августин“ в Кобург, музей „Свети Антон“ в Словакия, замъкът Хайлигенберг в Дармщат, както и българският културен институт в Москва.
Днес /02.03.2017 г./ предстоят снимки по бойните полета на Сливница и Драгоман. Последният снимачен ден ще е в Будапеща през втората половина на март. После 3-часовата документална сага влиза в постпродукция. Повече за проекта на:
http://bulgariavblyasakfilm.com/bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *