Филмът „Имало едно време… Три Царства“ спечели престижна награда

от Лидия ЮДИНА

Five Star Media Group спечели най-престижната награда на Тринадесетия международен филмов фестивал за туристическо кино “На Източния бряг на Европа” във Велико Търново. Тя е в категорията Научно-популярен и документален филм /Култура и История/ за „Имало едно време… Три Царства”. Той разказва историята на България – от основаването й до края на Третото Българско царство през 1946-а. А самата история започва цели 6 хиляди години преди Христа. Със зараждането на най-древната цивилизация в света – Култура Варна. Тя се появява цели две хилядолетия преди да бъдат вдигнати първите египетски пирамиди. И вероятно е погълната от невиждано климатично събитие – Библейският Потоп. Точно под разбърканите води на Черно море от Стария Завет са първите кадри на мащабната продукция. Тя е снимана в повече от 11 държави и 30 града на Стария континент, свързани пряко с българската история. Екипът на филма ни води из някои от най-бляскавите архитектурни образци и символи на Европа – дворците Шьонбрун, Версай, Петерхоф, Ермитаж, Бъкингам, Хайлигенберг.  Храмовете „Свети Франциск” /Асизи/, „Свети Августин” /Кобург/, „Света Троица” /Стратфорд на Ейвън/… Сюжетът минава и през Ла Манша под крилете на един царствен Призрак – призракът на обречен български владетел, близък роднина на всички европейски монарси. Естествено действието най-вече се развива край знаковите за българската история сгради – Княжеските дворци, Средновековните крепости, Християнските катедрали. Историята на България, каквато никога не сме я виждали, в един филм.

Филмът е произведен в копродуцентство с Общинско предприятие „Туризъм” към Столична Община. Режисьор е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, сценаристи  Тошо Пейков и Степан Поляков, изпълнителни продуценти Георги Андреев и Юлия Талипова, а режисьор по монтажа – Цветелина Василева. „Имало едно време… Три Царства” вече имаше премиери в Будапеща и Сливница – по случай националните празници на Унгария и България през март и по случай 160-ата годишнина от рождението на Княз Александър Батенберг в началото на април. Степан Поляков получи персонално и награда за „Творчески принос в туристическата видео реклама”. Вторият филм, с който Продуцентска къща Five Star Media Груп участва, също беше номиниран за награда.Той е от поредицата „Световните градове на България” по БНТ и разказва историята на град Плевен. Казва се „Вълни по равнината”. Във Фестивала участваха 91 филма от цял свят. Сред участниците бяха мощни институции като туристическите бордове на Индонезия, Малайзия, Хърватия и много други.

Продуцентската къща е печелила на същия фестивал различни награди за заглавия като „София – историята на Европа”, „Майсторите, които върнаха времето напред”, „Царството на светлината” и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *