Филмът за Берое тръгва по света

Легендата Петко Петков: Филмът е много хубав!

Готов е най-новият сувенир на ФК Берое за чуждестранните съперници и партньори. Филмът „Светът е Берое”, заснет за 100-годишнината на клуба, вече е дублиран на английски. Гласът е на известния английски актьор Тери Рандъл /”On the Waterfront” на BBC,” London Has Fallen” – 2016 (с Джерард Бътлър и Морган Фрийман) – на Focus Features, “Sofia the History of Europe” – на Five Star Media и други/. Преводът и озвучаването са на брилянтен английски, достоен за 100-годишната история на клуба. Сега тази история ще стане популярна и по света. Вече при всеки международен мач беройци ще подаряват луксозен диск с историята на клуба на съперниците си. А клубът да качи английската версия на сайта си и така тя да стигне до всяка точка на света. Отделно и продуцентската къща Файв Стар Медиа, реализирала филма, ще го промотира чрез своите канали. През януари „Светът е Берое” имаше и премиера по БНТ. Предстои и излъчване в САЩ и Канада. И все пак, за да сме сигурни какво е качеството на така очаквания проект /още от 2009-а/, ние попитахме какво мислят за лентата най-строгите, но и справедливи съдници – някои от легендите на ФК Берое и феновете. И така, какво мислите за „Светът е Берое”?

Кънчо Кашеров, бивш футболист на Берое: Е как, уникален филм! Хора, които сме го гледали, всички сме много доволни. Просто е хваната цялата история за развитието на футбола в Стара Загора. Много е хубав филмът. Да знаете, това е всеобщото мнение на хората, от които не малко познавам. И по телевизията го гледахме, и отзивите са прекрасни. Просто уникален филм.

Васил Драголов, бивш футболист на Берое: Специално на мен ми хареса филмът. Хареса ми!

Георги Белчев, бивш футболист на Берое : Не ми хареса в пълна степен, разбира се. Няма смисъл от мнение, филмът е вече произведен, няма смисъл. Как да ви кажа, професионално е направен филмът, но някои детайли, някои неща, прекалено се детайлизират, което няма особено значение към историята въобще, много исторически факти, войни и така нататък… А малко от хората, които са създали тази история, които са направили този пъзел, липсват в самия филм като документалистика, като видео – да се видят, да се покажат на хората. Това е общо взето от тази гледна точка. Иначе за професионализма – да, направен е добре, но има какво да се желае. Можело е и по-добре. Това е моето мнение просто.

Петко Петков, бивш футболист на Берое: Разбира се, че ми хареса. Хубавото е това, че не се набляга на даден футболист. Филмът показва какво представлява Стара Загора като град, както и отделни моменти за всеки един футболист. Филмът е много хубав.

Илко Груев, журналист: Имаше няколко мои препоръки, които така и не бяха отстранени – те са със статут на грешка и неуместно използван материал. Но като цяло филмът е успешен, това не подлежи на коментари!

Димитър Тотев, Национален фенклуб Берое – Стара Загора: Лично на мен ми хареса доста, много добре се е получил и мисля, че на повечето старозагорци, които са го гледали, им е харесал. Поне не сме чули някой да е дал някакво негативно мнение за филма.

Ваня Джаферович, бивш футболист на Берое : Да, на мен ми хареса. Всичко ми хареса като цяло, нямам забележки. Аз съм присъствал на повечето снимки и мисля, че е много добре направен.

Емил Димов, „Връзки с обществеността” ФК Берое: Хареса ми, което съм и споделял вече. Пропуснато е само за купата от 2013-а година. Може би това е най-големият минус, иначе като цяло ми харесва.

Венелин Сивриев, бивш футболист на Берое: Гледах филма! Хареса ми! Харесаха ми автентичните кадри в самото начало на филма, за самото основаване, по какъв начин се е зародил футболът в Стара Загора и така нататък. Това беше за мен по-интересното, защото там е по-оскъдна информацията, докато през 70-те – 80-те години на мен ми е по-познато. Това беше най-интересното за мен.

Иван Ангелов, Национален фенклуб Берое – Стара Загора: Страхотен е филмът!

Илчо Бонев, Национален фенклуб Берое – Стара Загора: Филмът е страхотен и много изчерпателен!

Филмът „Светът е Берое” обхваща историята на организирания футбол в Стара Загора, футболните триумфи и разочарования на отбора през годините, както и много други интересни събития и факти от историята през последните 100 години. В него участват легенди на „Берое“, момчета от Детско-юношеската школа и фен клуба на „Берое“, както и артисти от Държавна опера – Стара Загора. Режисьор е Степан Поляков, а главен оператор Момчил Александров.

Официалната премиера на документалния филм се състоя на 14 ноември миналата година в Стара Загора, по случай 100-годишнината на ПФК „Берое“. Телевизионната му премиера бе в прайтайма на БНТ на 5-и януари 2017-а.
По новия химн на клуба “Светът е Берое” Файв Стар Медиа засне и клип. В него участват звезди като старозагореца Стефан Вълдобрев, Поли Генова, Станимир Гъмов, Стунджи, Ваня Джаферович. Стефан Вълдобрев е и композитор на песента „Светът е Берое“.

Филмът може да гледате тук:
http://documentarybg.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B8/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B5
Клипът тук:
https://www.youtube.com/watch?v=UKD1hg_JTPU