Филмите на ФСМ за Ловеч, морската Бяла, Варна по двете големи телевизии на Русе днес

от: Лидия ЮДИНА

Двете големи телевизии на Русе ще излъчат три заглавия за други значими български градове днес, 16-и юни. ТВН ще завърти „Ловеч – Тайната столица“ от 17.30 ч. Филмът е най-мащабният презентационен кинопроект за града. Той е с изненадващ сюжет, много моменти от който, се оказаха непознати дори за кореняците ловчанлии. Сценарият добавя и малко известни факти за участниците и действията им в Българския Централен революционен комитет – включително на Васил Левски и Христо Иванов – Големия. Макар и документален, филмът е сниман с похвати, характерни за игралното кино.

Режисьор е Степан Поляков, сценарист е Александър Перпелиев, главен оператор Момчил Александров, режисьо по монтажа Цветелина Василева – Лямова..

Другият телевизионен ТВ гигант „Кис“ днес е изцяло на морска тематика. Предвидил е от 19.00 ч. да излъчи „Бялата приказка на Черно море“ . Когато преди 65 млн. години пълновластни господари на Земята са динозаврите, огромен метеорит се стоварва в Юкатан, Мексико. Последиците стигат до територията на днешна България. Белите скали са един от 4-те подобни феномена в света. Те са точно над един от най-уютните български плажове – в Бяла. Наблизо е и една от най-запазените византийски винарни, които наскоро пробудиха изключителен интерес сред световната археологическа общност. Тези и много други любопитни истории разказва филмът „Бялата приказка на Черно море“. Режисьор и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Георги Василев, режисьор по монтажа Явор Чакъров. Веднага след това започват новините и програмата ще прехвърли русенци само на около 60 километра по крайбрежието с „Varna – Prima Europaea.“  Дузина актьори от три континента се срещат на снимачната площадка, за да заснемат най-мащабния презентационен филм за Морската столица на България.“Varna – Prima Europаea” е филм, който разказва за най-старото обработвано злато в света, за първата цивилизация и за мистичната култура „Варна“. Майкъл и Анджела пристигат по море във Варна, за да научат повече за историята и културата на града. Оттам започва едно от най-невероятните им приключения. От световните загадки Побити камъни и скалния Аладжа манастир до великолепието на българския Версай – дворецът Евксиноград. Но техните водачи ще ги заведат и до изумителни места, които остават встрани от туристическите маршрути. Режисьор е Степан Поляков, сценарист Александър Перпелиев, главен оператор и регжисьор по монтажа – Никола Барбов. Автори на трите филма към музиката са популярните композитори Майкъл Блек и Симеон Германов.

И трите филма са от поредицата на Файв Стар Медиа Груп „Световнитте градове на България“.

Заснемане на сцена от „Ловеч – Тайната столица“

Продуцентът Поляков с водещата – беларуската манекенка Олеся Казакова в „Бялата приказка на Черно море“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *