Нов филмов триумф за Five Star Media Group и Столична община

от Юлия ТАЛИПОВА

премиера по БНТ1 и пресконференция на 19 април

„Имало едно време… Три Царства” спечели най-престижната награда на Тринадесетия международен филмов фестивал за туристическо кино “На Източния бряг на Европа” във Велико Търново в категорията Научно-популярен и документален филм /Култура и История/, в конкуренция с 91 филма от България и света.
Историята на столицата на Третото Българско царство е разказана през ключови градове за цялата европейска история като Виена, Верона, Лондон, Берлин, Санкт Петербург, Дармщат, Асизи… А също така влиянието, което София оказва на най-важните български градове – Варна, Русе, Пловдив… Проследени са връзките между знакови личности и сгради от столицата през историята на кралските европейски фамилии и най-символните архитектурни образци на Европа.


Филмът показва историята на България – от основаването й до края на Третото Българско царство през 1946-а. Педантично и със съспенс са разказани драматичните истории свързани със столичната архитектура – дворци, градини, булеварди, черкви – от Римска Сердика до последния ден на Царство България. Продукцията е снимана в повече от 11 държави и 30 града на Стария континент, свързани пряко с българската история.


Телевизионната премиера на филма е по време на Великденските празници в прайм тайма на БНТ1 на 17 април от 16:00 часа. Филмът е произведен в копродуцентство с Общинско предприятие „Туризъм” към Столична Община. Режисьор е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, сценаристи Тошо Пейков и Степан Поляков, изпълнителни продуценти са Георги Андреев и Юлия Талипова, а режисьор по монтажа – Цветелина Василева. „Имало едно време… Три Царства” вече имаше премиери в Будапеща и Сливница – по случай националните празници на Унгария и България през март и по случай 160-та годишнина от рождението на Княз Александър Батенберг в началото на април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *