От „Старецът и морето” остана само Морето. Предпоследното интервю на капитан Грегорио Фуентес.

Степан ПОЛЯКОВ

Точно преди 15 години, на 13-и януари 2002-а, на 104 годишна възраст в Куба, Кохимар, почина капитан Грегорио Фуентес. Той е прототипът на Стареца от „Старецът и морето” на Ърнест Хемингуей. Двамата се запознали през 1928-а година. Грегорио бил капитан на кораб, който плавал между Мексико и Куба. Забелязал лодка с корабокрушенци, между които бил и писателят. Прибрал ги и ги завел до залива Драй Тортуга. Още тогава те си обещали, че ще се видят пак и ще се търсят винаги, където и да са по света. Между другото Хемингуей споменал, че си строи яхта в САЩ и ще го назначи за капитан, задето му е спасил живота. Островът доскоро беше любимото място на Диего Марадона, Наоми Кембъл, неколцина американски сенатори, Жорж Мустаки… Куба е осъществената мечта и на Ърнест Хемингуей. Точно там той пише „Старецът и морето“ -¬ романът, за който получава Нобелова награда. Романът става световен хит. През 1958-а режисьорът Джон Стърджис снима едноименния филм. Тълпи от американски туристи заливат заспалото до този момент рибарско селище Кохимар. В единствения до този момент ресторант започват да валят пари. И тогава собственикът обещава на капитан Грегорио, че от този момент до края на живота си, той ще се храни безплатно там. Да, но месеци по-късно въстаниците на Фидел Кастро завземат властта. Туристическият поток секва. А Капитанът ще живее още 44 години. Какво прави собственикът на ресторанта? Ами изпълнява обещанието си. Капитан Грегорио е негов гост почти половин век.
Както в Хамбург все още може да откриете проститутки по „Реепербана“, които са спали с някого от „Бийтълс“ в началото на кариерата им, така и в рибарското селце Кохимар мнозина си спомнят за фиестите на „сеньор Ернесто“, в които е имало пиене и жени за всеки. А прототипът на Стареца почина в къщата си на неколкостотин метра от резиденцията на Хемингуей.
Предпоследното интервю, което даде в живота си капитанът, беше за мен. Последното – за Би Би Си. Аз имах удоволствието да се почувствам като великия писател и да си побъбря със стария рибар на чашка ром.
– Сеньор Фуентес, колко пъти сте чели „Старецът и морето“?
-Чел съм я, но и защо трябваше да я чета, като аз съм я живял тази книга. И най-важното, което трябва да ви кажа, е, че Хемингуей се чудеше непрекъснато какво заглавие да сложи на книгата… Един ден аз му казах: „Сложи „Старецът и морето“. Тогава Хемингуей възкликна „Феноменално! Това е истинското име ¬ „Старецът и морето“. Искам да ви кажа, че аз му го подсказах. Аз му казах заглавието на книгата.
– Кой повече се зарадва на Нобеловата награда ¬ вие или той?
– Когато сеньор Хемингуей спечели Нобеловата награда, той донесе една пачка долари и ми рече: „Грегорио, и ти имаш голяма заслуга за тази награда.“ А аз му отговорих: „Много съм щастлив за тебе, защото със същите тези долари ти и на мене плащаш.“
– Хемингуей ли беше най-жизненият, най-веселият човек, когото сте познавали?
– Да, той беше. В света той е най-веселият и най-… И не само това. Той беше човек с добри, прекрасни чувства за всички хора. Имаше много искрено отношение към хората, които го заобикаляха.
– Какво изпитахте в деня, когато разбрахте, че се е самоубил?
– Почувствах се много зле. И продължавам да се чувствам много зле.
– Случва ли ви се, когато излизате навън, да чувате гласа му? Да очаквате да го видите и да знаете, че го няма?
– Да, и сега ми е така, сякаш мене лично ме няма.
– Хемингуей ли е единственият писател, когото познавате?
– Да, но той е и единствен с чистотата и добротата си.
– Жените му не мислят така.¬
– Жените му не мислят така, ама ние сме мъже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *