Отново цяла седмица „Световните градове на България“ в национален ефир

от: Лидия ЮДИНА

Българската Национална телевизия и Военният телевизионен канал са заложили на най-успешната българска документална поредица в предпразничните и празнични Рождественски дни.

В Деня преди самото Рождество /24.12., 10.15 ч./ БНТ 2 ще излъчи „Асеновград – Небесния Йерусалим“.

Духът на един рицар кръстоносец остава завинаги край Асеновата крепост. Този дух ще ни преведе през лабиринтите на един мистичен град – Асеновград. В ролята на Духа е една от най-енигматичните фигури на софийския ъндърграунд – Симеон Германов. Негова е и авторската музика. Сценарист е Александър Перпелиев, главен оператор Валентин Атанасов, режисьор – Степан Поляков.

Военният телевизионен канал /ВТК/ ще излъчи „Добрич – Града на помирението“ на 18.12. от 13 ч.

Продуценти са Степан Поляков и Джонас Толкингтън, сценарист и режисьор е Степан Поляков, главен оператор – Георги Василев. В ролите на двете американски пътешественички са Лора Мортинсън и Черити Райт. Музиката е на британския композитор Майк Блек, чиято брилянтна музикална интерпретация на българската азбука ще чуете във филма.

Черити е американка, която работи в западна фирма в румънския пристанищен град Мангалия. Днес тя отива на ваканция. Ще почива в един от най-любимите и на българи, и на румънци курорт – Албена. Той е на по-малко от 80 км. от Мангалия на Черноморието. Уговорила си е среща там с Лора – приятелка, която не е виждала от години… И двете се озовават в епохи, които не са подозирали, че съществуват. И на огромно рицарство, каквото едва ли е останало в днешни дни.

На 19.12. от  13 ч. ВТК ще излъчи „Полски Тръмбеш – 17 км. към Бъдещето“.

Минералните извори, ежеседмичният пазар, историята на околните села Каранци, Масларево, Орловец, праисторическите могили, възстановките по черепите на цар Калоян, на външния министър на цар Симеон Велики, на Любен Каравелов  са малка част от темите, разказани във филма.

Сценарист е Александър Перпелиев /”Varna – Prima Europaea”, „Долина на светци”/, режисьор е Степан Поляков /”София – Историята на Европа”, „Майсторите, които върнаха времето напред”/, главен оператор Момчил Александров /””Йога Воин, Капитаните печелят срещу генералите”/, композитор е известният ъндърграунд музикант Симеон Германов /”София – историята на Европа, „Една внезапна спирка”/. Изпълнителен продуцент е Вивиан Бояджиева. Със специалното участие на световноизвестния учен-антрополог Йордан Йорданов – един от най-знатните граждани на Полски Тръмбеш.

На 20.12. от 13 ч. ВТК ще покаже и „Враца – на път до края!“. Господ е проклел града и клетвата трябва да има причини. Така започва най-противоречивият филм за историята на град Враца. Във “Враца – на път до края” историята на града е разказана през символично преплетените съдби на четири крайно различни личности, съдбовно свързани с града и със значение за европейската история. Това са производителят на файтони Мито Орозов, на когото съдружие му предлага лично Хенри Форд, основателят на „Форд Мотърс къмпани”. Революционерът Христо Ботев, от когото остава огнената фраза, стигнала до други континенти и други въстания за свобода: Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! Писателят и духовник Софроний Врачански. Световноизвестният скулптор Андрей Николов или Поета на мрамора и бронза, както го нарича западната преса.  Режисьор и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, композитор Симеон Германов, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева. Поредицата се продуцира от Файв Стар Медиа Груп.

Българската Национална телевизия има и малка изненада за петъчната вечер на 21.12. от 23 ч. Премиерата на провокативния „Няма, няма да работя!“. Филмът /в модерния жанр докудрама/ ще бъде излъчен през нощта от 23 ч. по БНТ 2 заради сцени, които не са подходящи за част аудиторията на Обществената телевизия. Филмът е заснет основно в легендарното заведение „Бедрок“ в „Младост“ 2 – което 20 години е кръстопът на човешки съдби /драми, трагедии, триумфи и много любов/…

Лора и Черити в сцена от „Добрич – Градът на Помирението“.

Сцена от „Асеновград – Небесния Йерусалим“. Софийската рокендрол легенда Симеон Германов като Призрака.

Режисьор и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, асистент-оператори Светлин Йорданов, Светляка Миков, Теодор Цветков, режисьор по монтажа Цветелина Лямова, композитор Симеон Германов, диктор Мартин Герасков. Продуцент Теодор Цеков /Сдружение МОГА/,изп. продуцент Степан Поляков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *