„Поморие – Скритата Перла“ предизвика фурор в града

от: Лидия ЮДИНА

Снимки: Община Поморие

Най-новият филм от поредицата „Световните градове на България“ – „Поморие – Скритата перла“ – предизвика напрежение в града. Интересът към 40-минутния документален филм на режисьора Степан Поляков и сценариста Александър Перпелиев бе толкова голям, че остави десетки зрители извън салона на местния театър. От Общината обещаха да организират нови прожекции.

„Световните градове на България“ е най-популярната поредица на Българската национална телевизия за документални филми. „Файв Стар Медиа груп” и БНТ от 6 години работят върху този проект. В поредицата са включени български градове, които са променили историята на Европа, а с това и на света. Продукциите са мащабни, включват много исторически възстановки, снима се с най-модерна кинотехника.

Свети Андрей Първозвани, първият сред апостолите на Христос, баснословно богатият византиец Михаил Кантакузин, известен и като Сина на Дявола, императрица Зоя Карбонопсина, апостол Петър, самият  Иисус са част от образите, които придвижват сюжета на филма „Поморие – Скритата перла“ за този уникален черноморски град. Поморие съчетава в себе си класическите образци на древногръцката цивилизация, типичните черноморски традиции в риболова и плажове като от Лазурния бряг.

Като реверанс към традициите, а вероятно и като спомен за посещението на един от онези, които Христос нарича „Солта на земята“, в Поморие е издигнат и единственият музей на солта в Източна Европа. Той е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода – метод е известен като „древна анхиалска технология”, разказва сценаристът Александър Перпелиев /”Градът на живата магия”, „Долина на светци” /. Режисьор е Степан Поляков /”София – историята на Европа”, „Внезапна спирка”, „Няма! Няма да работя!”/, главен оператор е Момчил Александров /”Йога воин”, „Тайната столица”/, композитор Симеон Германов /”Небесния Йерусалим”, “Бялата приказка н Черно море”/. Изпълнителни продуценти са Вивиан Бояджиева и Никол Костова – и двете с десетки филмови продукции зад гърба си.

„Поморие – Скритата перла” е съвместен продукт на Община Поморие и „Файв Стар Медиа груп”. Той ще бъде озвучен на английски, руски и български. Ще бъде показанн на българската и чуждестранна аудитория в навечерието на новата 2019-а година. И както неизменно се случва, след като продуцентската къща представи някой град, потокът туристи там се увеличава. Доказани примери са градове като София, Плевен, Ловеч… Очаква се едно успешно следващо лято за Поморие.

Телевизионната му премиера ще е през март по БНТ.

Интервю с режисьора Степан Поляков за БНР може да чуете тук:

http://bnr.bg/burgas/post/101077787/pomorie-skritata-perla

 

Част от снимачния процес.

 

 

Режисьорът Степан Поляков и сценаристът Александър Перпелиев минути преди прожекцията.

В залата нямаше място за всички желаещи.

Когато публиката си тръгна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *