Плевен е част от „Световните градове на България“

PLEVEN_FINAL CUT_BG.Still006
„Плевен- Вълни по долината“ е заглавието на новия документален филм на Файв Стар Медиа Груп, посветен на града. Място с много паметници, които напомнят за борбата за свобода. Град, който е променил историята на света. Точно на тази територия се решава съдбата на Европа. В Плевен се водят кървави битки, които влизат в учебниците по история. Много значими исторически фигури са минали през града, дори самият император Александър Втори, кеото е изключително рядко събитие в световен мащаб. Войници от различни националности със своите бляскави униформи участват в Руско-турската война, която освобождава България от османско владичество и се създава Третата българска държава.
Интересни факти относно древноримския град Улпия Ескус също са представени във филма “Плевен- Вълни по долината”. Ескус е името на днешната река Искър. Това е най-големият римски град на територията на днешна България.
Регионът около град Плевен е и един от най-благоприятните за винарство и лозарство. В древността мистичната напитка- виното се е използвала за ритуални цели.

PLEVEN_FINAL CUT_BG.Still002

Филмът е част от популярната поредица „Световните градове на България“, която се излъчва по БНТ 2 и БНТ-свят. Премиерата на филма зрителите гледаха на 13 август 2016г. по БНТ 2. След първото излъчване по БНТ 2 и световната премиера по БНТ Свят, филмът ще бъде качен в сайта documentarybg.com , където ще бъде достъпен напълно безплатно.

Филмът е заснет от професионалния екип на Файв Стар Медиа Груп с дългогодишен опит в документалистиката. Режисьор на филма е Степан Поляков, който режисира популярния филм „София- Историята на Европа“, гледан от над 10 милиона души по цял свят. Главен оператор е Момчил Александров, който има значителен опит и в испанското игрално кино. Екипът на Файв Стар Медиа Груп в момента работи по най-мащабния документален проект за 2016г.- „България в блясък/Deus Nobiscum/’, който се снима на територията на 12 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *