Поредна награда за Файв Стар Медиа Груп

Вторият български владетел Фердинанд отдава почит на руския император Александър Втори.

Режисьорът Степан Поляков с кметицата на Ловеч корнелия Маринова.

Източник: КМЕТА.bg

Фото: Цветан ТОДОРОВ

Филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”, който е съвместен проект на община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”, спечели наградата в категория „История и култура”, подкатегория „Документален филм” в ХІV Международен Тур Филм Фест „На източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново. Лентата е посветена на легендарната обсада на Плевен по време на последната Руско-турска война /1877-1878 г./ и е

създадена по повод 140-годишнината от Освобождението на града.

В документалния филм зрителите се запознават с легендарните военачалници, свързали имената си с битките за Плевен, включени са игрални въстановки на историческите събития и хроника на бойните действия, представени със съвременните средства на компютърната анимация, анализи на стратегиите и на оръжията на воюващите страни.

Режисьор и сценарист на лентата е Степан Поляков /„A Sudden Halt”, „Once Upon a Time… There Were Three Kingdoms”/, главен оператор Момчил Александров /„Yoga Warrior”, The Kingdom of the Light”/, композитор е Валери Пастармаджиев, известен с участието си в групите Faces и Swing Regime, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева. Заради знаменателната годишнина продуцентската компания, подпомогната от плевенския бизнес, направи  снимки и в градове в чужбина, пряко свързани със събитията. Екипът бе допуснат до дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, Високата порта в Истанбул, Шьонбрун във Виена… Сътрудниците на продукцията откриха неизвестни факти от османските архиви, а Регионалният военноисторически музей в Плевен предостави уникалния си снимков архив от онези времена.

Първата премиера на „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” се състоя в града в рамките на програмата за честване на 140 год. от Плевенската епопея. Той е част от поредицата „Битките за Европа“ на Файв Стар Медиа Груп, излъчвана по Българската Национална телевизия.

Другият филм на Файв Стар Медиа Груп „Ловеч – Тайната столица“ бе номиниран за награда в същата категория. Той е част от поредицата „Световните градове на България“ на Продуцентската къща, излъчвана вече шеста година също по БНТ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *