Приключиха снимките на „Капитаните печелят срещу генералите“. Премиерата на Битката за Сливница – през март.

от Лидия ЮДИНА

Завършиха снимките на „Сливница: Капитаните печелят срещу генералите“. Това е четвъртият филм от поредицата „Битките за Европа“ на Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“. Поредицата се излъчва по Българската Национална телевизия. Филмът разказва за епичната и решителна битка край Сливница в Българско-сръбската война през 1885-а година. Тогава българите печелят сензационно пред очите на цяла Европа и опазват Съединението си с Източна Румелия от същата година.  Съединението на Княжество България е първият, и може би, най-важен фундаментален политически акт в най-новата ни история. Иницииран от българските патриоти и подкрепен от невероятно младия тогава владетел, този акт разтърсва цяла Европа. Сърбия напада обединилата се държава. Под ръководството на княз Александър Батенберг /начело на армията си/, младите талантливи офицери и безкрайно смели воини започват битката край Сливница и Алдомировци. Дуелът тогава е капитани срещу генерали, поручици срещу майори. Резултатът е известен – победа на България и вписване на битката в аналите на световната военна история.

„Капитаните печелят срещу генералите“ е заснет изцяло в стила на поредицата „Битките за Европа“ – с много непоказвани архивни кадри и снимки, автентични възстановки и първокачестевена анимация на карти и диаграми на отделните битки. Последните заснети кадри преди влизането в монтаж беше на Нешков хълм край сръбския град Цариброд /Димитровград/. Там е едно от последните и твърде кръвопролитни сражения по пътя на българите към стратегическия Ниш. Докато Цариброд все още е на българска територия и непосредствено след войната, българите извършват рядък жест. Издигат паметник на загиналите и от двете страни – и българи, и сърби. Заповедта е: „Еднаква почит за всички загинали – те са се сражавали за родината си!“ 133 години по-късно жестът бе върнат от сръбска страна. Община Цариброд посрещна и осигури всички удобства за работа на българския екип.

Режисьор и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева, композитор Валери Пастармаджиев, режисьор по монтажа – Цветелина Василева. Премиерата на филма ще е на 22-и март в театралния салон на Сливница от 17,15 ч. После „Капитаните печелят срещу генералите“ ще бъде излъчен и в програмата на БНТ.

По случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от Османско владичество БНТ 2 ще излъчи на 4-и март, неделя, в праймтайма си от 18,55 ч. филма „Плевен: Краят на Войната. Началото на Европа“. Той е наричан Флагманът на „Битките за Европа“ в Програмна дирекция на Националната телевизия.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *