С „Капитаните печелят срещу Генералите” БНТ отбелязва годишнината от Битката край Сливница

На премиерата в Сливница режисьорът Степан Поляков представя историческите факти, по които е създаден сценарият.

от Лидия ЮДИНА

Екипът на филма с кмета Васко Стоилков и легендата Митко Щерев.

След броени дни се навършват 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По този повод БНТ 2 ще акцентира в програмата си документалния филм „Сливница: Капитаните печелят срещу генералите”. Излъчванията са по БНТ 2 в праймтайма на медията в събота от 12.30 ч. с повторения в неделя от 07.00 ч. и понеделник от 03,20 ч. Филмът е от поредицата „Битките за Европа” на продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп. „Битките за Европа” придобиха особена популярност за зрителите на БНТ заради неподозираните исторически факти, променили Стария континент на наша територия, прецизната визия и оригиналния режисьорски подход към документалния жанр.

Съединението на Княжество България е първият, и може би най-важен, фундаментален политически акт в най-новата ни история. Иницииран от българските патриоти и подкрепен от невероятно младия тогава владетел Александър Батенберг, този акт разтърсва цяла Европа. Сърбия напада обединилата се държава. Под ръководството на княза /начело на армията си/, изключително талантливи офицери и безкрайно смели воини започват битката край Сливница и Алдомировци. Резултатът е ясен – победа на България и вписване на битката в аналите на световната военна история.

Тези събития предопределят съдбата на Третата Българска държава и на модерна Европа като цяло. В центъра на тези събития е тогавашното селище Сливница. Битката край  Сливница е не само една изключително важна страница от учебниците по военна наука в цял свят. Тя предопределя бъдещето на Съвременна Европа – такава, каквато я познаваме през ХХ, и, вече, през XXI век. Режисьор и сценарист  на филма „Сливница: Капитаните печелят срещу генералите“ е Степан Поляков, режисирал някои от най-успешните документални продукции в последните години/”София – Историята на Европа”, „Имало едно време… Три царства”, „Перник – Внезапна спирка”/ . Главен оператор е Момчил Александров, пред чиято камера са заставали някои от най – големите звезди на испанското кино. Авторската музика е на Валери Пастармаджиев – известен рок музикант и композитор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *