В. „Десант“ за филма „Враца – на път до края“

510-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0-3Кацат ли гарги във Враца?

Автор: Веселин Максимов

Документалният филм „Враца – на път до края“ вече се появи в общественото пространство. Премиерата му беше по БНТ 2, а вече можете да го гледате и в интернет страницата за документално кино www.documentarybg.com.
Неговите автори твърдят, че тяхната творба ще бъде интересна за всички, които се интересуват от историята на Враца, както и за запознатите с нея. За този град режисьорът и сценарист Степан Поляков твърди: „Враца е като излязла от Шекспирова история“.

Филмът започва със стряскащото заявление на врачанина Васил Кънчов: „Господ е проклел града и за клетвата трябва да има причини. Или много грехове са направили нашите бащи и деди, или пък вечно опозиционният дух на съгражданите ни е причина за тази клетва…“
Чува се и знаменателната фраза, позната на всички българи от десетилетия: „Враца, там където гарга не каца“.

Историята на този град е разказана с преплитането на интересните съдби на четирима души, които са пряко свързани с града и историята на Европа. Те са производителят на файтони Мито Орозов (комуто самият автомобилен магнат Хенри Форд е предлагал съдружие), пламенният поет и революционер Христо Ботев, народният будител епископ Софроний Врачански и световноизвестният скулптор Андрей Николов, наречен от ценителите „Поет на мрамора и бронза“.

Филмът разказва за всички интересни находки, открити през 60-те години на миналия век от археолога Богдан Николов край врачанското село Градешница, за връзката на Враца с далечното и близко минало, нейния принос в развитието на страната и паралел с настоящето.
Озвучен е на английски език от холивудския актьор Джонас Толкингтън. По този начин ще стигне до изключително широк кръг зрители по целия свят, тъй като е от поредицата „Световните градове на България“.

Продуцент е Вивиан Бояджиева, главен оператор – Момчил Александров. Музиката за лентата е написал Симеон Германов. Те имат опит в създаването на документални филми за нашата родина, които бързо са станали популярни и в неподозирани кътчета на Земята – „София – столицата на Европа“ и „Една внезапна спирка“, направил Перник хит само за няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *