„Varna – Prima Europaea“ акцент на БНТ уикенда в памет на Евгений Станчев

от Марчела АДРИАНИ

 

Българската Национална телевизия – Дирекция „Свят и Региони“ – ще излъчва „Varna – Prima Europaea“ през последния уикенд на февруари.

На 2-и февруари 2018-а ни напусна журналистът и писател, главният редактор на легендарния седмичник „Поглед“ Евгений Станчев. Освен изящен стилист и редактор с нестандартни, често печеливши, идеи той ще остане в паметта ни и с участието си в най-гледания документален филм за историята на Морската столица – „Varna – Prima Еuropaea“. Там той играе ролята на Мъдреца. Партнира си с американския актьор Джонас Толкингтън, британския музикант Майкъл Блек, нигерийската манекенка Анджела Прейе Артър, актьорите Веселина Калчева, Евгения Василева, Боян Стоянов, Стоян Стоянов. Продуцент и режисьор е Степан Поляков, сценарист Александър Перпелиев, главен оператор Никола Барбов, композитор Майкъл Доминик Блек. Сюжетът: Дузина актьори от три континента се срещат на снимачната площадка, за да заснемат най-мащабния презентационен филм за Морската столица на България.“Varna – Prima Europаea” е филм, който разказва за най-старото обработвано злато в света, за първата цивилизация и за мистичната култура „Варна“. Майкъл и Анджела пристигат по море във Варна, за да научат повече за историята и културата на града. Оттам започва едно от най-невероятните им приключения. От световните загадки Побити камъни и скалния Аладжа манастир до великолепието на българския Версай – дворецът Евксиноград. Но техните водачи ще ги заведат и до изумителни места, които остават встрани от туристическите маршрути.

Филмът е продукция на Five Star Media Group /2010 г., 38 мин., FULL HD/. Продуцентската къща и БНТ се договориха да посветят излъчванията през последния уикенд на февруари 2018-а в памет на Евгений Станчев. Те ще са по БНТ 2 в петък 23-и февруари от 18,50 ч. и в неделя 25-и февруари от 08,10 ч. Филмът е сред фаворитите на Програмния отдел и зрителите на БНТ в най-гледаната документална поредица „Световните градове на България“.

Филмът е излъчван и многократно по най-голямата кабелна мрежа в Северна Америка Cable Cast. „Най-мащабният документален филм за Варна се излъчва в момента в САЩ и други държави от Западното полукълбо“, пише в профила си във Фейсбук кметът Иван Портних през 2014-а.

http://ovarna.bg/about-varna/v-sasht-pokazvat-mashtaben-dokumentalen-film-za-varna/

“ Varna – Prima Еuropaea“ е и първият избор на варненските посетители при откриването на първото Автокино в града. Ето и останалите филми, които зрителите избраха чрез гласуване на facebook страницата:

10 август 21:00 ч. – „Варна – Prima Europea“
11 август 21:00 ч. – „Отвъд страха“ (Китай, 2014)
12 август 21:00 ч. – „Полетът на Фениксите“ (България, 2014), 70 мин.
Филми на „София Филм Фест“:
13 август 20:30 ч. – „Левиатан“ (Русия, 2014) 140 мин.
14 август 20:30 ч. – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (България, 2008) 105 мин.
15 август 20:30 ч. – „Снежанка“ (Испания, 2012) 104 мин.

https://dariknews.bg/regioni/varna/avtokino-v-asparuhovo-ot-dnes-1481049

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *