Великденски подарък от БНТ за варненци отвъд Океана.

от: Марчела АДРИАНИ

Специален жест за варненци отвъд Океана е предвидил Програмният отдeл на БНТ за Великденските празници. Точно на Разпети петък БНТ-Свят ще излъчи от 01.15 през нощта филма „Бялата приказка на Черно море“. Часът не е подбран случайно.  Точно на По По това време в САЩ и Канада ще е 06,15 вечерта на 06.04. април /с час-два разлика в различните часови зони/. БНТ-Свят е качен на сателит, който излъчва и в Западното полукълбо. Филмът е от поредицата „Световните градове на България“ на продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“.

Когато преди 65 млн. години пълновластни господари на Земята са динозаврите, огромен метеорит се стоварва в Юкатан, Мексико. Последиците стигат до територията на днешна България. Белите скали са един от 4-те подобни феномена в света. Те са точно над един от най-уютните български плажове – в Бяла. Наблизо е и една от най-запазените византийски винарни, които наскоро пробудиха изключителен интерес сред световната археологическа общност. Тези и много други любопитни истории разказва филмът „Бялата приказка на Черно морe. Режисьор и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Георги Василев, композитор Симеон Германов. Той е създаден през 2014-а. Излъчван е десетки пъти в ефира на Националната телевизия.

„Varna – Prima Europeae“ е друг много популярен филм от поредицата „Световните градове на България“. Това е най-мащабният филм за Морската ни столица. Също е излъчван в САЩ и Канада. Но освен чрез БНТ-Свят – и през най-голямата американска кабелна мрежа Cable Cast. Най-мащабният документален филм за Варна в момента се излъчва по американската телевизия, написа във фейсбук профила си през 2015-а кметът на Варна Иван Портних, който по същото време бе в САЩ.

През февруари 2018-а той беше акцент за БНТ 2 в памет на един от актьорите в него – легендарният главен редактор на в. „Поглед“ Евгений Станчев. „Varna – Prima Europeae“ е най-излъчваният филм от поредицата „Световните градове на България“ за 2016-а.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *