Най-великите битки за Източна Европа по БНТ от септември

 

от Лидия ЮДИНА

„Битките за Европа” е най-новата документална поредица на Файв Стар Медиа Груп. Тя разказва за значимите и съдбоносни битки в Централна и Източна Европа.

 

„Битките за Европа” е съвместна продукция на Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп и Българската Национална телевизия. Ще се излъчва по БНТ2 и БНТ Свят. Много от тези битки се изучават и до ден днешен в най-авторитетните военни академии и исторически факултети по света. Зрителите ще видят никога непоказвани и много редки фото и видеоархиви.

В наше време на особена популярност се радват разказите предимно за битки в Западна Европа или в Съединените щати. Но за широката публика остават неизвестни някои от онези сражения в Източната част на континента, променили облика на целия свят. Преформатирали го в онова, което днес познаваме като Модерна Европа. Такива битки са Последният Голям кръстоносен поход край Никопол, Кампанията за спасението на България край Варна от Владислав Варненчик 50 години по-късно, Обсадата на Плевен през Десетата Руско-турска война, Битката за Сливница през Сръбско-българската война в навечерието на Първата Световна…

Поредицата „Битките за Европа” разказва за големите стратегии, за великите военачалници, за модернизацията на оръжията, за живота на крале и кралици, на обикновените войници, на цивилното население. В поредицата бойните действия и животът под обсада се представят с много анимация, видео и фотоархиви, а величието на градовете – с монументална и прецизна режисьорска и операторска работа. Зад сценарната работа стоят изследванията на талантливи писатели, а достоверността на историческите факти е гарантирана от екип от най-авторитетни историци и военни специалисти.

Премиерата на поредицата ще е с филма „Никопол: Последната столица. Битката за Града на победите” на 22-и септември от 18.00 часа по БНТ2. Следващите серии показват Обсадата на Плевен и Битката при Сливница. През 2017-а ще бъдат излъчени 6 от общо 12-те заглавия на поредицата. Продукциите са заснети в над 10 държави. Продуцент и режисьор е Степан Поляков, а сред останалите популярни имена в екипа са главният оператор Момчил Александров, композиторът Валери Пастармаджиев, сценаристите Александър Перпелиев и Тошо Пейков, актьорите Тери Рандъл, Джонас Толкингтън, главен режисьор по монтажа е Цветелина Василева.

Вече четвърта година продължава друга съвместна поредица между БНТ и Файв Стар Медиа Груп – „Световните градове на България”.

В ефира на обществената телевизия се излъчват над 20 заглавия, включително международни хитове като „София – историята на Европа”, „Перник – една внезапна спирка”, „Майсторите, които върнаха времето напред”, „Царството на светлината”…  За края на октомври е предвидено излъчването на най-новия филм – „Ловеч – Тайната столица”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *