„Битката на Героя и Предателя“ с премиера край Арабаконак

Източник: Balkanec.bg

На 29-ти ноември в 11:30ч. в кино „Форум“ по повод 140 години от Освобождението на града беше представен най–новият документален филм за Ботевград с наименование „Битката на Героя и Предателя“ – плод на продуцентско решение. 

Филмът е част от нашумялата поредица на „Файв Стар Медиа Груп“ и БНТ – „Битките за Европа“, посветена на най – знаковите сражения провеждали се през вековете на територията на днешна България – Никопол, Сливница, Плевен, Арабаконак…

В сюжета на филма е проследен ходът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877 г. В суровите зимни условия на Стара планина край Ботевград /Орхание/един срещу друг начело на армиите си застават героят – генерал Йосиф Гурко и предателят – турченият потурченият германец Мехмед Али паша. Сложната шахматна партия между двамата завършва с епична победа на руските войски и българските опълченци, а това довежда до погрома на османската орханийска армия.

Режисьор на филма „Ботевград – Битката на героя и предателя“ е Степан Поляков, режисирал някои от най-успешните документални продукции в последните години. Сценарист е Александър Перпелиев, познат на публиката като автор на култовите „Ловеч – тайната столица“, „Градът на живата магия“, „Небесният Йерусалим“ и други. Главен оператор е Момчил Александров, пред чиято камера са заставали някои от най – големите звезди на испанското кино. Авторската музика е на Валери Пастармаджиев – известен рок музикант и композитор.

След първата прожекция на 29-и ноември от 11:30ч. в кино „Форум“ до края на годината филмът за битката в прохода Арабаконак ще има премиера и по Българската национална телевизия.

Специално за премиерата присъстваха режисьорът Степан Поляков и сценаристът Александър Перпелиев, които след прожекцията се срещнаха с публиката и дадоха интервюта за местните медии. Видео от линка по-долу.

http://videos.botevgrad.com/view/22764/Bitkata-na-geroya-i-predatelya-e-dokumentalen-film-koyto-razkazva-za-shturma-na-prohoda-Arabakonak-po-vreme-na-rusko-turskata-voyna-prez-1877-godina/

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *