„Битките за Европа“ с нова премиера по Националната телевизия

Битката за Клокотница – следващата неделя в праймтайма

Източник: БНТ

https://www.bnt.bg/bg/a/bitkite-za-evropa-slivnitsa-kapitanite-pechelyat-sreshchu-generalite

Царска сватба. На преден план – Никол Костова.

Блатата на Клокотница – краят на епирската офанзива.

 

Съвместната документална поредица между БНТ и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп „Битките за Европа“ продължава с филма „Клокочеща вода“. Той ще има премиера по БНТ 1 на 21-и юли, неделя, от 13 часа. Филм за една война, която променя не само границите на средновековна Европа. Тя поставя нови морални стандарти изобщо във воденето на бойни действия. Това е битката край Клокотница близо до град Хасково. Ето как звучи част от сюжета.

Теодор Комнин обаче греши. Иван Асен наблюдава внимателно своя зет. При толкова врагове, ако искаш да седнеш на най-високия престол в Европа – този на Василевсите, – трябва да си ударил най-могъщия си съсед. И сякаш това е така лесно точно сега… Комнин и военачалниците му преценяват, че България е най-уязвима от югоизток – откъм днешния град Хасково.

Хасково е изключително стратегически град. През тези територии минават повечето сблъсъци между Запада и Изтока. Тук е най-невралгичната зона. Преминеш ли с войска река Марица, ти си от другата страна на Континента

Битката започва до село Клокотница. Там тече ръкав на река Марица. Това е тежка тактическа грешка на Комнин. Той току що е наел около 5 хиляди тежковъоръжени рицари от Западна Европа.

На българска територия нахлува около 30 хилядна войска. Огромна мощ по това време. Българите са с около 5 хиляди малко. Предимството е, че царят им е очаквал нападението. Слабостта – 5 хиляди души по-малко! Иван Асен е гневен заради предателството, но спокоен. Знае, че изборът на Теодор Комнин за инвазия, е от най-лошите възможни решения.

Режисьор и сценарист на Клокочещата вода е Степан Поляков /Майсторите, които върнаха времето напред, Една внезапна спирка/, главен оператор е Момчил Александров /Йога воин, Няма, няма да работя!/. Изпълнителни продуценти са Вивиан Бояджиева и Никол Костова. Продукцията е съвместен проект между Продуцентската къща, Община Хасково и БНТ. В поредицата Битките за Европа досега са заснети мащабните кинопродукции Капитаните печелят срещу генералите, Никопол – последната столица, Арабаконак – Битката на Героя и Предателя, Плевен – Краят на Войната. Началото на Европа, който спечели наградата в категория „История и култура”, подкатегория „Документален филм”, в ХІV Международен Тур Филм Фест „На източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново . Във финална постпродукционна фаза е продължението на филма за Обсадата на Плевен – „Печал и вдъхновение“. Той ще е готов в края на юли.

Всички филми от поредицата са заснети и с мащабни възсатновки.

Сред другите известни имена, които участват в поредицата, са сценаристът Александър Перпелиев, композиторът Валери Пастармаджиев, актьорите Джонас Толкингтън и Тери Рандал.

Вече седма година продължава успешното сътрудничество межу Националната телевизия и Продуцентска къща Файв Стар Медиа и с друга популярна сред зрителите поредица – Световните градове на България. В нея са излъчени над 30 заглавия. Премиерата на следващата в продукция ще е по БНТ 1, на 28-и юли, неделя, от 13 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *