Филмът „Патриарха на градежа“, посветен на Иван Грозев, бе показан пред студентите от Философския факултет на Университета в Загреб

 

Източник: МВнР

Студентите, изучаващи български език и литература във Философския факултет към Университета в Загреб, имаха възможност да гледат филма “Патриарха на градежа”, посветен на Иван Грозев – един от най-близките съратници на Левски, предприемач, един от строителите на Баронхиршовата железница, концесионер на мини Мошино след Освобождението, кмет на София и първи председател в 125-годишната история на Българската търговско-промишлена палата.

Прожекцията се състоя във Факултета, спазвайки всички противоепидемични мерки, като максималният брой на студентите, гледащи на живо, бе в съответствие с броя, допустим в залата. Студентите, които не присъстваха в залата, имаха възможност да проследят филма онлайн чрез платформата на Философския факултет за дистанционно обучение Омега.

Нито един от студентите не беше чувал за Иван Грозев и затова филмът се проследи с голям интерес. Чрез него младите хора в залата и пред компютрите се запознаха не само с живота и дейността на Патриарха на градежа, но също така и с историческите събития в България в края на XIX и началото на XX век.

Кадрите от София и Пловдив събудиха спомени сред студентите, които преди две години посетиха тези градове в рамките на едноседмичното изнесено обучение в България.

Коментари на студентите след прожекцията:

Матея Свъртан, 2 курс: „Филмът за Иван Грозев ми хареса. Преди да гледам филма, никога не бях чувала за този човек и точно заради това пожелах да го гледам. Самият филм е много поучителен и смятам, че винаги е интересно да се научи и разбере нещо ново от българската история”.

Лаура Ковачич Тарадей, 2 курс: „Патриарха на градежа” е филм за българската история през втората половина на 19 век и първите десетилетия на 20 век, както и за личностите, които са белязали това време. Две от тях са Васил Левски и Иван Грозев. И двамата изиграват важна роля за развитието на тогавашна България. Свързват ги три важни факта. Първият е, че и двамата са родени в Карлово, вторият – били са близки приятели, и третият е, че и двамата се борят за независимостта на България. Левски е роден през 1837 г., а Грозев – през 1847 г. Общата им цел е вдигане на въстание срещу турците. Левски избира за център на революцията Ловеч, докато Грозев пише първата Конституция на България. Грозев е бил политически гений и е искал да проведе реформи в много области по примера на развита Виена. През 1873 г. научава за смъртта на Васил Левски, но това не го спира в намеренията му.  В родното им място Карлово открива текстилна фабрика, която работи успешно, но през Руско-турската война е унищожена. Грозев се мести със семейството си  на различни места из Европа, за да предпази и себе си, и тях. България се освобождава през 1878 г. От този момент Грозев влага много усилия, за да модернизира родината си. В Мошино открива мина, участва в построяването на железницата, на училища, в модернизирането на пристанището на Варна. През 1894 г. става кмет на новата столица София, която заедно с Русе, Пловдив и Варна е един от четирите индустриални средища на тогавашна България. Иван Грозев умира през 1916 г. Влиянието му върху развитието на България е неоспоримо и поради тази причина е смятан за пионер на бизнеса, икономиката и модернизацията.

Мисля, че филмът е много интересен и благодарение на него разбрах повече за историята на България през 19 и 20 век, както и кои са били основните личности, допринесли за модернизацията на България“.

 

Режисьорът Степан Поляков и сегашният председател на БТПП Цветан Симеонов по време на премиерата на филма в Дома на киното.

https://www.mfa.bg/embassies/croatia/news/29273

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *