В сезона на кукерите – „Градът на живата магия“ отново по БНТ

от Марчела АДРИАНИ

Само дни, след като приключи традиционният ямболски фестивал „Кукерландия”, посветен на кукерите, БНТ връща магията от древния ритуал на ямболци. БНТ 2 ще затвори програмата си през този уикенд с филма „Ямбол – Градът на живата магия” /2014/ на продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп”. Той ще бъде излъчен на 9-и март, петък, в праймтайма от 18,55 ч. и на 11-и март, неделя, от 08,25 ч. Той е част от най-популярната поредица за документално-презентационни филми на БНТ „Световните градове на България” на БНТ 2 и БНТ Свят.

Основан като тракийски езически град, чието население обяснявало живота чрез магията, Ямбол е амалгама от културите на траки, келти и римляни. Филмът “Градът на живата магия” разказва как  след всичко това вярата в магията все още не е угаснала и колко дълбоки са корените на кукерския обичай.
Режисьорът на филма, Степан Поляков, гледа на магията, като на обединяващ фактор между хората в трудните времена на динамичните исторически промени. За него кукерската традиция има дълбока връзка с философията на траките за живота и смъртта. Именно началото на тази връзки търси филмът “Градът на живата магия”.
В света има много обичаи, в които участниците слагат маски. Например карнавалите във Венеция и в Рио де Жанейро. Мотивите им са най-често забавление и бягство от реалността. В района на Ямбол обаче, слагането на маска е продължение на една древна магическа традиция. Жизненоважен ритуал за запазване на връзката между човека и Великата майка.
Зрителите ще видят как жителите на Ямбол вдъхват нов живот на тази древна традиция. Кукери, чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати, джамалари, бразаи, с други думи съвременни жреци на древната магия от България и чужбина се събират заедно на Международен фестивал „Кукерландия”.
Особено интересно е как чрез възстановки, чрез звукови и визуални ефекти, екипът на филма успява да  предаде усещането за магията така, че зрителите наистина да я почувстват като част от себе си. “Градът на живата магия” ще докаже, че древната магия съществува в Ямбол.
Освен с цялата тази сакралност, Ямбол е известен и като роден град на един от най-великите художници на 20-ти век, Жорж Папазов. Зрителите ще разберат какво казват съвременниците му за неговите картини и за гения му, който може би има връзка именно с древната магия.
Екипът на филма е съставен от имена, работили дълги години във филмовия бранш. Режисьор на филма е Степан Поляков, режисирал най-популярния филм за град София, „София – Историята на Европа“, гледан от повече от половин милион души само в интернет. Сценарист е Александър Перпелиев, бивш редактор на вестник „Дума“, написал сценариите на филмите „Батак – Долина  на светци“, „Асеновград – Небесният Йерусалим“ , както и на много други. Оператор е Момчил Александров, познат с дългогодишния си опит в испанското кино. Главен оператор в един от популярните испански филми “This is me”. Ексцентричен и смел, визуалните му решения смайват зрителите.
Тайният свят на кукерските ритуали се разкрива на малкия екран за всички почитатели на историята. Филмът е сред хитовите заглавия на поредицата „Световните градове на България”. Той е съвместна продукция на Община Ямбол и „Файв Стар Медиа Груп”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *