„Истории за величие“ по БНТ за 50-и път утре

„Етрополе – истории за величие“ – момент от работния процес на снимачната площадка.

„Истории за величие“ – режисьорът Степан Поляков подготвя поредната сцена с актрисата Диляна Димова.

Кадър от филма „Varna – Prima Europaea“, реж. Степан Поляков

Програмният отдел на БНТ отбелязва един от най-наситените с празници месеци за Етрополе с филма „Етрополе – истории за величие“. Той ще бъде излъчен в неделя, 19.05., в праймтайма на БНТ от 13.30 ч. Това се случва точно между тържественото отбелязване на годишнината от рождението на цар Симеон Първи и празника на българската просвета и култура.Филмът ще бъде излъчен за 50-и път в програмата на Националната телевизия.

Макар и създаден още през 2013-а документалният филм е от емблемите на най-популярната документална поредица на Националната телевизия „Световните градове на България”, продуцирана от компанията „Файв Стар Медиа Груп”. В каталога на поредицата има над 30 заглавия, които се радват на огромен зрителски интерес. За какво става дума в „Истории за величие”. Филип ІІ Македонски, хегемон на Елада. Той реорганизира армията, като създава прочутата македонска фаланга – невероятно ефективен за времето си боен строй. Истинска „машина за убиване“. Всъщност фалангата има и своите поражения. Едно от тях е от тракийското племе „трибали“. Те разгромили Филип край Етрополе – Ватерлоо на античния Наполеон. Но всъщност тази история започва от баналния конфликт на една актриса с режисьора й в Шекспирово представление. Тя напуска театъра и тръгва след другата си голяма любов – военната история. Доста необичайно занимание за млада очарователна актриса. Но така тя изживява една историческа приказка за ген. Гурко, ген. Виктор Дандевил, Васил Левски, Христо Ясенов и техните героични съдби. Самата тя язди кон, стреля с пушка и преживява различни други приключения. В ролята на своенравната актриса е необичайно красивата Диляна Димова. Образът на маниакалния режисьор е поверена на американския актьор Джонас Толкингтън Има роли в над 40 холивудски продукции, в които си партнира с Морган Фрийман, Джон Кюсак, Брюс Кемпбъл и др. В България е известен с ролята си на агента от ЦРУ в сериала „Седем часа разлика”. Сценарист е Александър Перпелиев /”Varna – Prima Europaea”, „Долина на светци”/, режисьор е Степан Поляков /”София – Историята на Европа”, „Майсторите, които върнаха времето напред”/, главен оператор Филип Маринов /”Сапарева баня – Началото на Началото”/, композитор е известният ъндърграунд музикант Симеон Германов /”София – историята на Европа, „Една внезапна спирка”/. Изпълнителен продуцент е Вивиан Бояджиева.

Диляна Димова и нейните любими оръдия.

Час по-рано, в 12.30 ч. по Военния телевизионен канал започва друг филм от поредицата „Световните градове на България“ на Файв Стар Медиа Груп – Varna – Prima Europaea. Режисьор е Степан Поляков, сценарист александър перпелиев, главен оператор Никола Барбов, композитор Майк Блек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *