Наша звездна продукция с нестандартен ход. Меломаните печелят!

от: Лидия ЮДИНА

Режисьорът Степан Поляков, тонинженерът Теодор Янков и композиторът Митко Щерев следят записа на „Свят“

Месец преди да излезе най-очакваният за 2019-а година документален филмов проект – 5-серийният DEUS NOBISCUM /СЪ НАМИ БОГЪ/ – продуцентите излязоха с нестандартен ПР-ход. Те и композиторът-легенда Митко Щерев издадоха саундтрак към филма. Както самият маестро твърди, документалният филм за Третото Българско царство е едно от най-големите предизвикателства в цялата му кариера. Основателят на групата Диана Екпрес и композитор на филмови класики като „Адаптация” и „Осъдени души” е написал над 30 класически теми за 5-те серии. Той и продуцентите прецизно са подбрали 16 от най-ефектните. Избраният за композитор на столетието от Съюза на филмовите дейци Щерев с лекота работи в свръхсложни жанрове като руски, италиански, френски, английски барок, византийска и османска дворцова музика, българска новокласика.

„Пиронът“ на диска към филмовата музика е песента Свят. Текстът е на  Александър Петров, може би, най-търсеният български текстописец, създател на някои от вечните хитове на българската забавна музика /Нашият град, Оловният войни”, Оставаме  от „Оркестър без име”, Тук и сега, както и сините химни – Времето е наше, Развод ми дай, Последен валс/. Песента изпълнява младата надежда на българската попмузика – Йоанна Дамова, която след изпълнението й на Свят, българската преса нарече „Новата Лили Иванова”. Соло цигулката е на Йолина Чолакова. До дни ще се появи и видеото на парчето, което е само 1 минута и 40 секунди.

DEUS NOBISCUM е документална поредица за историята на Третото Българско царство. Заснемането й започна през 2016-а година. Премиерата на видеото на песента ще бъде в средата на януари 2019-а, а на поредицата в началото на февруари 2019-а. Тя е заснета в над 15 европейски държави, в над 35 града и в някои от най-знаковите дворци на Европа – от Петерхоф и Ермитажа, през Шьонбрун и Версай до Бъкингам. Филмът е заснет с кинокамера, използвани са уникални видео и фотоархиви. Режисьор е Степан Поляков /създател на най-популярния филм за София, гледан от милиони по света – „Sofia the History of Europe“/. Сериалът СЪ НАМИ БОГЪ

 

 

 

Част от екипа по време на снимки из Централна Европа.

е с бюджет от над 300 хиляди лева, което е сравнимо с продукциите на световни гиганти като Дискавъри и Би Би Си.  Но тя е напълно независима от каквито и да е политически и конюнктурни влияния. Единствените хора, които са имали достъп до сценария, са консултантите на поредицата – някои от най-известните европейски историци. А тя започва така: Европа. Югоизток. Едно царство, трима владетели, техните княгини, наследници… И никой от тях няма да бъде щастлив. А Царството? То е обречено. Тази история е скъсаната страничка от общата европейска история. Тя никога не е била разказвана.Във филма участва и Н.В. Цар Симеон Втори as “Himself”. Той е в близки роднински връзки с монарсите от повечето европейски дворове. Петте серии ще са появят в ефир през февруари, но продуцентите все още преговарят къде първо. Така или иначе, меломаните вече са сред печелившите. Дискът с музиката ще бъде разпространяван напълно безплатно.

Линк към официалния трейлър на продукцията с основната тема тук:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *