Необичайна песен за филм от Митко Щерев

Източници: в-к Телеграф, в-к Уикенд

Снимки: Цветелина Лямова

 

Записана е песента по основната тема на пълнометражната 5-серийна поредица DEUS NOBISCUM /СЪ НАМИ БОГЪ/ – най-очакваният документален проект за новата 2019-а. Композитор на поредицата е легендарният Митко Щерев. Текстът на песента „Свят” е на Александър Петров, може би най-търсеният български текстописец, създател на някои от вечните хитове на българската забавна музика /”Нашият град”, „Оловният войник”, „Оставаме” от „Оркестър без име”, „Тук и сега”, както и сините химни – „Времето е наше”, „Развод ми дай”, „Последен валс”/. Песента изпълнява младата надежда на българската попмузика – Йоанна Дамова. Соло цигулката е на Йолина Чолакова.

„Свят” беше предизвикателство за тези творци, защото цялостната музикална концепция на поредицата е решена в стил Барок от композитора Митко Щерев и режисьора Степан Поляков, отбелязват „Телеграф“ и „Уикенд“

Режисьорът Степан Поляков, тонинженерът Теодор Янков и композиторът Митко Щерев следят записа на „Свят“

Главният оператор Момчил Александров при заснемането на клипа с Митко Щерев и певицата Йоанна Дамова /на заден план/

Това е един от най-сложните стилове за композиция с пеене.

DEUS NOBISCUM е документална поредица за историята на Третото Българско царство. Заснемането й започна през 2016-а година. Премиерата на видеото на песента ще бъде в края на 2018-а, а на поредицата в началото на 2019-а. Тя е заснета в над 15 европейски държави, в над 35 града и в някои от най-знаковите дворци на Европа – от Петерхоф и Ермитажа, през Шьонбрун и Версай до Бъкингам. Филмът е заснет с кинокамера, използвани са уникални видео и фотоархиви.

Във филма участва и Н.В. Цар Симеон Втори. Той е в близки роднински връзки с монарсите от повечето европейски дворове. Сценаристи са Тошо Пейков /”България в блясък”/ и Степан Поляков „Внезапна спирка”, „София – историята на Европа”/. Главен оператор е Момчил Александров /”Йога воин”, “Майсторите, които върнаха времето напред” и оператор на някои от най-успешните концерти на Хулио и Енрике Иглесиас/.

Промото на филма може да видите тук.

https://www.youtube.com/watch?v=aQkyvCXgVIM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *