НЕТРАДИЦИОНЕН И ДУХОВЕН КИНОПОДАРЪК ЗА СОФИЯНЦИ ВЪВ „ФАБРИКА“ 126

 

от: Лидия ЮДИНА

Нестандартна прожекция ще има между Рождество Христово и Нова година на най-коментирания документален сериал за 2019-а – 5-серийния Съ нами Богъ. Тя ще е на 27-и декември, петък, от 18 часа в авангардните кинохалета на софийската „Фабрика“ 126. Сериите за неразказваната история на Третото Българско царство ще се прожектират непрекъснато в три зали, като в същото време публиката ще има възможност да общува с авторите на филма край баровете на „Фабриката“. Арт събитието ще продължи поне до полунощ в петък срещу събота.

Сериалът е заснет в 13 държави и 36 града из цяла Европа. Сниман е с кинокамера. Партньори на продукцията са световни институции
като дворците Шьонбрун, Версай, Ермитажа, Петерхоф, манастирите „Свети Франциск“ в Асизи и Атон, „Комбург“ в Кобург, както и много други.
„Това е разказ за значението на новоосвободеното Българското царство през онези бурни години. Това е скъсаната страничка от общата ни европейска история, която не бе позволено на България да разкаже“, обяснява режисьорът Степан Поляков, който е и сценарист. Сериите може да се гледат и поотделно без да се губи сюжетната линия. Всяка от тях има и собствено заглавие.
Историята започва още от основаването на Първата българска държава, минава през Второто българско царство, падането под османско владичество, съхраняването на духовността в Атон и бурните събития между 1878 и 1947 г. Основните фигури са на тримата монарси – княз Александър Батенберг, цар Фердинанд Първи, синът му – цар Борис Трети. Трима владетели, от които никой няма да живее щастливо. За първи път европейската история е разказана през влиянието на България по това време. Фактите са подкрепени и от никога непоказвани изключително интересни документални видео кадри и снимки.
Автор на музиката и аранжиментите е композиторът на столетието и основател на легендарната група „Диана Експрес“ Митко Щерев. Може би най-голямото предизвикателство за мен беше да сътворя музиката за този филм, независимо, че съм написал музиката на над 35 игрални филма и 5 сериала, споделя той. Тук трябваше да работя в областта на класическата музика и то в стиловете готика и предкласика, разказва композиторът. Във филма има над 30 музикални теми от различни епохи. Текстът на финалната песен „Свят“ е на поета Александър Петров /“Нашият град“, „Бъди, какъвто си“, „Оставаме“/
В сериала участва и цар Симеон Втори. Той е първият коронован монарх в света, който играе сам себе си. Той е пряк потомък на Краля Слънце Луи ХIV, на последния френски крал от Бурбоните Луи Филип и е първи братовчед на английската кралица Елизабет, към която неформално се обръща с „Братовчедката Бети“.
Въпреки сериозната подкрепа към продукцията от институции като Министерство на отбраната, МВнР, общините Русе, Плевен и Пловдив, БНР и много други, тя е напълно независим и частен проект. Снимките започнаха още в края на 2015 г. в двореца Врана и пордължиха до октомври 2017-а.

Продуцентите все още преговарят с няколко световни компании за разпространението на сериала, но поради големия интерес към него сред софийските артсреди, той ще има втора премиера на живо именно във Фабриката. Първата премина при огромен интерес и успех в Дома на киното през септември тази година.

Прожекцията на Съ нами Богъ ще е безплатна и е жест на домакините на Фабриката и продуцентите от Файв Стар Медиа Груп към, останалите у дома софиянци, на най-светлия християнски празник.

Режисьорът Степан Поляков прави последна репетиция с Негово Величество цар Симеон II и главния оператор Момчил Александров.

Съ нами Богъ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *