Никопол – филм за Последния голям кръстоносен поход

от Лидия ЮДИНА

Юли, 1877-а.Руските войски са превзели Свищов в България. Следващият град ще е Никопол – най-символният. Това е началото на края на Последната Руско-турска война. Това е и кулминацията на документалния филм “Никопол: Последната столица. Битката за Града на победите”. Премиерата му премина при огромен интерес в град Никопол точно на 140-ата годишнина от началото на съдбоносната битка – 13-и юли. Този филм разказва и за нещо повече. Никопол е градът, за който се водят две от най-символните битки в историята на Европа. Първата затваря една цяла епоха. Това е последният Голям кръстоносен поход в света. Втората битка обявява началото на следващата епоха. При първата християнският свят губи голяма част от Европа. Започва Късното Средновековие. След втората битка християните ще изтласкат Османската империя на Изток и ще завладеят континента си отново. Реконкиста! Начало на Модерната епоха. Ето и част от сюжета: Съдбоносната за Европа битка започва по изгрев на 25-и септември 1396-а. На коне с брони и облечени в металните си доспехи, неуязвими за противниковите стрели, рицарите изглеждат непобедими. Те са аналог на първите танкове – ужасяваща и непробиваема метална мощ в очите на съвременниците си. Срещу тях турците са облечени само с ризници и чалми на главите. Но разузнаването на кръстоносците е плачевно. Те почти нямат представа с кого се срещат. Мнозина от тях са се сражавали в Близкия Изток, но тези мюсюлмани са нещо различно от онова, което познават. За рицаря разузнаването е недостойна дейност. Проучването на врага – също. Най-важни са подвизите. А те се постигат в бой срещу превъзходащ те враг, не с пресметливост.

Освен модерна  анимация зрителите на филма ще видят и никога непоказвани снимки от Руско-турската война през 1877-1878-а, когато се заражда професията на съвременния военен кореспондент.

На премиерата присъстваха кметът на града д-р Валерий Желязков, областният управител на Плевен Мирослав Петров, депутатът от БСП Стефан Бурджев, заслужили никополчани.

Филмът е продукция на Файв Стар Медиа Груп, режисьори и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, режисьор по монтажа Цветелина Василева, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева, оригиналната музика е на Валери Пастармаджиев. Телевизионната премиера на филма ще е през късното лято на 2017-а. Община Никопол ще подсигури отпечатването на електронни носители с „Битката за Града на победите”. От години круизни кораби по река Дунав акостират в Никопол. Те водят западноевропейци, които посещават лобното място на своите прадеди-рицари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *