Нова публика на „Битките за Европа“

от: Лидия ЮДИНА

Файв Стар Медиа Груп сключи 2-годишен договор с Военния Телевизионен канал /ВТК/ за излъчването на поредицата „Битките за Европа“. След БНТ това е втората обществена телевизия, която ще покаже поредицата. ВТК е част от Информационния център на Министерство на отбраната на Република България. Телевизията акцентира върху качественото документално кино, като публиката й е сред най-интелигентната част от телевизионните зрители.

„Битките за Европа“ е поредица, която разказва за някои от най-съдбоносните и значими битки през вековете в Централна и Източна Европа. Много от тези битки се изучават и до ден днешен в най-авторитетните исторически факултети и военни академии по света. В наше време на особена популярност се радват разказите предимно за битки в Западна Европа или в Съединените щати. Но за широката публика остават неизвестни някои от онези сражения в Източната част на континента, променили облика на целия свят. Такива битки са Последният Голям кръстоносен поход край Никопол, Кампанията за спасението на България край Варна от Владислав Варненчик 50 години по-късно, Обсадата на Плевен през Десетата Руско-турска война, Битката за Сливница през Сръбско-българската война в навечерието на Първата Световна… В новата филмова поредица, която представя ВТК, зрителите ще видят уникални архивни кадри и документи, поредици от бойни действия, пресъздадени със съвременните изразни средства на кинодокументалистиката. В основата на сюжетите са многогодишни изследвания на историци и военни специалисти, както и майсторски пресъздадена атмосфера на отминали времена – дело на талантливи писатели. Филмите са заснети на територията на повече от 10 държави.

Продуцент и режисьор е Степан Поляков, а сред останалите популярни имена в екипа са главният оператор Момчил Александров, композиторът Валери Пастърмаджиев, сценаристите Александър Перпелиев и Тошо Пейков, актьорите Тери Рандъл, Джонас Толкингтън. Първите епизоди, които ще бъдат излъчени са: „Никопол: „Последната столица”, „Сливница: Капитаните печелят срещу генералите”, „Плевен: Краят на Войната. Началото на Европа”, „Ботевград: Битката на Героя и Предателя”. Излъчванията ще започнат от новия ТВ-сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *