Новият филм за град Ловеч – част от „Световните градове на България”

Продуцентска къща Five Star Media Group приключи снимки на документалния филм за град Ловеч – част от най-гледаната поредица за документални филми на Българската Национална Телевизия „Световните градове на България”. Според последни данни тя се радва на милионна аудитория по цял свят.
Филмът „Ловеч – Тайната столица” е по поръчка на община Ловеч. Сценарият е с изненадващ сюжет, много моменти от който, се оказаха непознати дори за кореняците ловчалии. Сценарият добавя и малко известни факти за участниците и действията им в Българския Централен революционен комитет – включително на Васил Левски и Христо иванов – Големия. Макар и документален, филмът е сниман с похвати, характерни за игралното кино. Той е предназначен и за дистрибуторите на международния пазар. Със съдействието на Драматичен театър Ловеч и клуб „Традиция” бяха заснети възстановки от различни епохи, свързани с българската и европейска история. Екипът на филма снима различни знакови обекти като Крепостта „Хисаря”, Покрития мост, квартал Вароша, Деветашката пещера…

Цели 60 години след падането на България под Османска власт последният владетел на крепост „Хисаря” воеводата Станко, наричан Кусан, отказва да се подчини на завоевателите и да заживее комфортния живот на васал. Накрая той напуска крепостта, но събира безкомпромисен отряд и започва кървави набези срещу окупаторите. Така той се превръща във вековния кошмар за турските войски. Това е само част от неразказваната история на град Ловеч във филма. В него ще влязат и мащабно заснети кадри от едно от най-значимите събития за Българската Православна Църква за последните 100 години – освещаването на Катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий” от Негово Високопреосвещенство – Митрополита на Ловчанската епархия Гаврииил.

dav

Филмът се снима от екип на Five Star Media Group с дългогодишен опит в документалистиката. Очаква се да бъде завършен през лятото, като първото му представяне ще е в Града на липите. Режисьор е Степан Поляков, режисирал най-популярния филм за българската столица „София – Историята на Европа“, гледан от над 10 милиона души по цял свят, и довел хиляди туристи там. Изпълнителен продуцент е Вивиан Бояджиева, сценарист Александър Перпелиев. Главен оператор е Момчил Александров, ръководил снимачния екип на редица хитови испански филми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *