Пет популярни филма на Степан Поляков в ефир този уикенд

от: Лидия ЮДИНА

Мината в края на 19-и и началото на 20-и век.

Степан Поляков на премиерата на „Капитаните печелят срещу генералите“ в Сливница.

Този уикенд две телевизии ще излъчват филма Перник – Внезапна спирка.

Перник, там където е светнала първата електрическа крушка в България

В петък русенската ТВН от 17,30 ч. и в неделя националният Военен телевизионен канал от 12,30 ч. Перник – Внезапна спирка бе гледан от милиони по цял свят още след създаването му. Филмът разчупи негативните стереотипи за града и откри непознати детайли, дори за перничани, от изключителната му роля в изграждането на Третата Българска държава. Ето и официалния анонс на Перник – Внезапна спирка /Файв Стар Медиа Груп/.

Ако имате клаустрофобия, по-добре не гледайте този филм. Ако пък съберете смелост, „Перник – една внезапна спирка” ще промени изцяло представите ви за град Перник. Лентата разказва за това, как един български град попада в центъра на Треската за черно злато и докъде го отвежда тя. Сюжетът ще ви върне в началото на 20-и век, когато започва трансформацията на Перник от обикновено българско село в европейски град с невиждана дотогава социална система. Въглищата правят от него най-бързо развиващия се град в тогавашна България. Миньорите получават най-високите заплати в страната, дори по време на Голямата депресия. Нито един режим, нито един световен обрат не е способен да намали печалбите от мините. И да, всичко това се случва в Перник, не в столицата София. Филмът е правен с мащабни похвати и половината от кадрите са заснети под земята. Където поколения пернишки миньори са изкарали по-голямата част от живота си. Включени са никога невиждани архивни снимки от началото на миналия век.

Също така в събота русенци в събота може да гледат по ТВН Варна – Първата цивилизация от 19.00 ч. и в неделя от 17.00 ч. – София – историята на Европа. Този филм е гледан от над половин милион зрители само по интернет в цял свят. Излъчван е десетки пъти по БНТ и Би Ти Ви, както и в САЩ. Всички тези документални филми са от поредицата на Файв Срар Медиа Груп Световните граодве на България. Както и Враца – на път до края, който ВТК ще излъчи в събота от 12,30 ч. Същата сутрин от 07,20 по същия канал е и Капитаните печелят срещу генералите от другата популярна поредица на Продуцентската къща – Битките за Европа.

Ржисьор на всички филми е Степан Поляков. Сред останалите популярни имена в екипа са сценаристът Александър Перпелиев, операторът Момчил Александров, композиторите Симеон Германов и Валери Пастармаджиев, режисьорът по монтажа Цветелина Василева, актьорите Силвия Лулчева, Мариана Жикич, Тери Рандъл, Джонас Толкингтън и други…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *