В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ „КАПИТАНИТЕ ПЕЧЕЛЯТ СРЕЩУ ГЕНЕРАЛИТЕ” ПО БНТ

От: Лидия ЮДИНА

Княз Александър лично повежда армията на бой.

Боят при Сливница

БНТ 2 ще излъчи документалния филм „Сливница: Капитаните печелят срещу генералите” в праймтайма си – събота, 6-и май, от 18,50 ч. Филмът е от поредицата „Битките за Европа” на продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп. „Битките за Европа” придобиха особена популярност за зрителите на БНТ заради неподозираните исторически факти, променили Стария континент на наша територия, прецизната визия и оригиналния режисьорски подход към документалния жанр.

Съединението на Княжество България е първият, и може би най-важен, фундаментален политически акт в най-новата ни история. Иницииран от българските патриоти и подкрепен от невероятно младия тогава владетел Александър Първи, този акт разтърсва цяла Европа. Сърбия напада обединилата се държава. Под ръководството на княза /начело на армията си/, изключително талантливи офицери и безкрайно смели воини започват битката край Сливница и Алдомировци. Резултатът е ясен – победа на България и вписване на битката в аналите на световната военна история.

Тези събития предопределят съдбата на Третата Българска държава и на модерна Европа като цяло. В центъра на конфликта е тогавашното селище Сливница. Битката край  Сливница е не само една изключително важна страница от учебниците по военна наука в цял свят. Тя предопределя бъдещето на Съвременна Европа – такава, каквато я познаваме през двайсети, и, вече, през двайсет и първи век. Режисьор и сценарист  на филма „Сливница: Капитаните печелят срещу генералите“ е Степан Поляков, режисирал някои от най-успешните документални продукции през последното десетилетие у нас – ”София – Историята на Европа”, „Имало едно време… Три царства”, „Перник – Внезапна спирка”/ и, разбира се, пет-серийната сага за Третото Българско царство „Съ нами Богъ“. Главен оператор е Момчил Александров, пред чиято камера са заставали някои от най-големите звезди на испанското кино. Авторската музика е на Валери Пастармаджиев – известен рок музикант и композитор.

За последните 24 месеца филмът е излъчван над 15 пъти според официалната справка на националната медия.

„Сливница: Капитаните печелят срежу генералите” ще бъде излъчен и по най-популярната русенска телевизия „Кис 13“ на 5-и май петък, от 15 часа.

Филмът е съвместна продукция между Файв Стар Медиа Груп и Община Сливница.

Общината е партньор на Продуцентската къща и в най-мащабната документална поредица за новата история на Бългаиря – 5 серийната Deus Nobiscum /Съ Нами Богъ/. Тя разказва за историята на Третото Българско царство и беше заснета в 13 държави и над 30 града, свързани пряко със съдбата на Царството.

Продуцентите ще пуснат съвсем скоро филма и в Мрежата.

 

Заглавие: „Сливница: Капитаните печелят срещу генералите”

Продуцент, режисьор и сценарист Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, композитор Валери Пастармаджиев

FULL HD, 40 мин.,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *